V létě prodlouží čas, kdy můžeme jen tak sedět a pozorovat hvězdy nebo si užívat přítomnosti našich nejmilejších, v zimě, kdy se brzy stmívá, aspoň uvidíme na cestu.

Venkovní svítidla jsou dobrou investicí

Osvětlení exteriéru rozhodně není vyhozenými penězi. Plní praktickou funkci, navíc podtrhne vzhled domu. Může mít různou podobu, hodí se jak k přidělání na stěnu domu, tak na dvůr, terasu, zahradu a balkon. Aby splnilo všechna očekávání, je třeba ho dobře vybrat.

Jak vybrat venkovní osvětlení?

Venkovní svítidla se nejčastěji umisťují nad příjezdovou cestu, ke vchodovým dveřím, na terasu, do altánku, k bazénu apod., své využití mají třeba i u zahradní cestičky, u poštovní schránky nebo zvonku. Každé místo ale vyžaduje něco maličko jiného. Z čeho a jak vybrat to pravé venkovní světlo?

Tip číslo jedna: Jaký typ venkovního světla hledáte?

Venkovní svítidla mají různou podobu, neliší se jen barvou a materiálem. Vybírat můžete mezi nástěnnými světly, závěsnými světly, sloupkovým osvětlením, venkovní lampou, solárním svítidlem a dalšími druhy. Co třeba reflektor? Nebo nástěnná svítidla s pohybovými čidly?

Tip číslo dva: Nepodceňujte IP ochranu

Venkovní svítidla toho musí zvládnout víc než ta interiérová, budou totiž vystavena povětrnostním vlivům a rozmarům počasí. Nejdůležitějším parametrem, který u nich musíte pohlídat, tak je stupeň IP krytí, tedy ochrana před vniknutím vody a dalších nečistot.

Úroveň ochrany se označuje písmeny IP a dvěma číslicemi. První vyjadřuje ochranu před pevnými částicemi, druhá pak odolnost proti vodě a vlhkosti.

Víte, že například světla s IP 44 jsou chráněna před vniknutím objektů o průměru minimálně 1 mm a před stříkající vodou? Světla s IP 20 jsou vhodná výhradně do interiéru, světla s IP 44 jsou odolná proti vodě a ta s IP 65 odolají i stříkající vodě a prachu.

Tip číslo tři: Čas i peníze ušetří LED světlo

Už dávno není nutností vyměňovat u světel pravidelně žárovky, které většinou vydržely sotva pár týdnů. Dneska je IN LED technologie, se kterou se setkáte i u interiérových i exteriérových svítidel. To, že vám odpadne starost s výměnou žárovek, není jedinou předností těchto světel. Čím si ještě získají vaše srdce?

  • Delší životností
  • Úsporou energie – Víte, že ve srovnání s klasickými žárovkami můžete ušetřit až 90 % energie?
  • Okamžitě se rozsvítí naplno
  • Neničí se ani při častém vypínání a zapínání, jsou tak vhodné i tam, kde neustále někdo chodí.

Tip číslo čtyři: Zajímejte se i o watty

Pokud nevsadíte na LED žárovky, je třeba se zajímat i o watty. Ty vám prozradí, jaké množství energie nové světlo spotřebuje.

Tip číslo pět: Co dalšího může u exteriérového světla přijít vhod?

  • Když si pořizujete světlo k příjezdové cestě nebo nad garáž, určitě není k zahození čidlo pohybu.
  • Od věci není ani soumrakový senzor, díky kterému se světlo samo rozsvítí, když se začne stmívat.
  • Stylová a praktická jsou i solární svítidla, která přes den vstřebávají sluneční záření, a to pak přemění na elektrickou energii.
  • Někomu může přijít vhod i dálkové ovládání svítidel.