Někdo nedá dopustit na plynovou varnou desku, jiní si zase oblíbili sklokeramický nebo indukční typ. Jaký je mezi nimi rozdíl? Tento průvodce vám pomůže se ve všem zorientovat a vybrat tu správnou varnou desku.

Nejčastější typy varných desek

1. Indukční varná deska

Indukční varné desky ohřívají pouze dno nádoby. Díky tomu si deska zachovává běžnou dotykovou teplotu, zatímco teplo se shromažďuje přímo ve varné nádobě. Ohřev je zároveň v porovnání s běžným elektrickým 2x rychlejší. Nevýhodou je, že si musíte zakoupit nádobí s magnetickým dnem.

Vzhledem k tomu, že se deska nezahřívá, je i čištění snadné. Stačí použít běžný čisticí prostředek a vlhký hadřík.

2. Sklokeramické desky

Tento druh varných desek využívá princip topných spirál, které se nacházejí přímo pod určenými varnými zónami. Po nahřátí tak přivádějí teplo k samotné nádobě. Ve srovnání s indukčními deskami trvá nahřátí o něco déle a stejně tak si chvilku počkáte, dokud zcela nevychladnou. Jejich výkon je však mnohem lepší než v případě klasických plynových sporáků.

3. Plynové varné desky

Na plynové varné desky nedají dopustit profesionální kuchaři. Nejsou tak křehké, jako jiné typy, a proto jim nevadí ani hrubší zacházení. Navíc dokáží skvěle regulovat ohřev. Pokud máte strach z plynu, při současných modelech se opravdu nemusíte obávat. Mají bezpečnostní pojistky proti úniku plynu, pojistky hořáků i praktické elektrické zapalování.

Zdroj: Youtube

Velikost a počet plotýnek

Vestavěné varné desky disponují různým počtem plotýnek. Od jejich počtu je odvozena velikost desky. Nejběžnější rozměry jsou 30, 60–90 cm. Nejmenší velikost umožňuje vařit na dvou plotýnkách, velikost 60 cm disponuje 4 plotýnkami. Největší varné desky mají rozměr od 70–90 cm a mohou mít 5 nebo 6 plotýnek nebo varných zón.

Ovládání a funkce

Při výběru varné desky vás může ovlivnit i způsob ovládání. Plynové desky potěší ty, kdo raději otočí knoflíkem, sklokeramika a indukce vyjdou vstříc nadšencům digitálních dotykových displejů, které doplňují i ​​senzory a zvukové signály.

Z hlediska funkcí patří k nejpoužívanějším tzv. booster, který krátkodobě zvyšuje výkon konkrétní varné plochy, takže i studená voda ve velkém hrnci začne vřít rekordně rychle. Chcete-li nastavit automatické vypnutí varné zóny po určitém čase, můžete využít funkci časovače. Potřebujete pro změnu odběhnout od sporáku? Poslouží vám funkce, pomocí které dočasně snížíte výkon varné zóny tak, abyste udrželi mírný ohřev a pokrm se ani nepřipálil, ani nevychladl.

Zdroj: alza.cz, heureka.cz