Na trhu najdete pestrou škálu venkovních koberců. Lze je tak snadno sladit se zahradním nábytkem a ostatním vybavením či doplňky. Pokud navíc vyberete koberec z kvalitních materiálů, vydrží vám takřka všechno.

Jaký materiál venkovních koberců zvolit?

Pokud dáváte přednost přírodním materiálům, jsou pro vás ideální koberce z bambusu, kokosu nebo sisalu. Všechna tato vlákna odolají vlhku, mokru i vlhkému vzduchu. Nevadí jim tedy ani krátký déšť, nebo nečekaný výkyv počasí. Pokud ale očekáváte delší deště, koberec raději srolujte a uschovejte na kryté místo, kterým může být i zastřešená venkovní pergola.

Ani umělá vlákna však nejsou na škodu. Nejčastěji se venkovní koberce vyrábějí z polypropylenu, což je umělá příze. Někdy se mu také říká umělý sisal, protože ho svým vzhledem spolehlivě kopíruje. Na trhu najdete nepřeberné množství barev a provedení. Kobercům z polypropylenu nevadí déšť, ani silné sluneční paprsky a zároveň po čase nevyblednou.

Výška vlasu

Vybrat si můžete koberec i podle výšky vlasu. Nízký vlas je ideální pro terasy, balkony nebo verandy, je v podstatě bezúdržbový a velmi příjemný na dotek. Vyšší vlas je také snadný na údržbu a připomíná opravdovou trávu.

Kusový koberec, nebo metráž?

Stejně jako interiérové koberce jsou i ty exteriérové dostupné jak v kusovém provedení, tak jako metrážové. Záleží tedy, do jakého prostoru koberec pokládáte, zda dáte přednost kusovému koberci, určenému například pouze k posezení na terase, nebo jestli zvolíte metráž na celou plochu střešní terasy. Metrážové koberce jsou nejčastěji k dostání v šíři role 2 až 4 metry.

Údržba venkovních koberců

Díky použitým materiálům máte zaručenou dlouhou životnost koberce. Jejich údržba je velmi snadná. V případě skvrn od pití či jídla platí jednoduché pravidlo, nenechejte tyto skvrny zaschnout, ale ihned je odstraňte pomocí mýdlové vody a vysušte. Zaschlé skvrny se z koberce hůře odstraňují. Podobně jako u interiérových koberců se vyhněte agresivním či bělicím čisticím prostředkům, které by mohly na koberci vytvořit fleky, či zničit jeho barvu. Před zimou je ideální koberce vyčistit, stočit do role a umístit třeba v kůlně či na půdě, kde není velká vzdušná vlhkost.

Zdroj: homeincube.cz, kupi.cz