Hlavní je si při výběru zahradnických nůžek ujasnit, co vlastně s nimi chcete na zahradě dělat, podle toho můžete dál vybírat. Samozřejmostí je, že by všechny nůžky měly být pořádně ostré, jen tak s nimi docílíte žádoucích výsledků, protože správný střih musí být hladký, nesmí stonek či větve mačkat nebo třepit.

Zvládnou větve, živý plot i trávu

Pokud potřebujete stříhat větve, můžete vybírat z jednoručních nebo obouručních modelů. Ty jednoruční vám poslouží při stříhání větviček do průměru 26 mm, s těmi obouručními už si můžete troufnout na větve do průměru 40 mm. Obouruční nůžky mají většinou delší rukojeti, takže s nimi navíc dosáhnete dále.

I do živého plotu se můžete pustit s ručními nůžkami, zejména pokud se jedná o živý plot s maximální délkou několik metrů, případně potřebujete pouze dotvarovat detaily. U delších živých plotů je lepší zvolit motorové nůžky. U ručních nůžek je důležitá jejich délka (delší nůžky dál dosáhnou), maximální průměr střihu, ten určíte podle větviček na vašem živém plotu, a délka ostří. Čím delší ostří nůžky mají, tím přesnější s nimi bude práce.

Nůžky na trávu se hodí spíš na menší travní plochy, např. kolem chodníků nebo pro finální úpravu plochy po práci se sekačkou. Jejich velkou výhodou je možnost otáčení rukojeti o 360 stupňů, takže se s nimi pohodlně dostanete i do rohů.

Dvoubřité, nebo kovadlinkové?

Každý z těchto dvou typů zahradnických nůžek je vhodný pro jiný druh střihu. Pokud potřebujete stříhat čerstvé větvičky nebo stonky, sáhněte po dvoubřitých nůžkách, u nichž se při stříhání zapojují oba břity současně, a výsledkem je čistý, přesný střih. Pro tvrdé, vyzrálé a suché dřevo, tedy například suché větve, se poohlédněte po kovadlinkových. Zde horní nůž proniká do dřeva, zatímco široká kovadlinka přidržuje větev, aby nedošlo k poškození kůry.

Naše tipy na nákup zahradnických nůžek

Precizně vybroušené břity nůžek Fieldmann FZNR 1006 umožňují čistý a dokonale přesný střih okrasných rostlin, bylin a větviček až do průměru 20 mm. Zárukou dlouhé životnosti těchto dvousečných nůžek je nerezová ocel SK5 použitá na jejich čepelích. Tyto pohodlné a lehké nůžky ergonomicky sedí v ruce, což zvyšuje komfort a pevný úchop. Doporučená cena nůžek Fieldmann FZNR 1006 je 149 Kč. Můžete je koupit v síti partnerů značky.

Krokovací zahradnické nůžky s rohatkovým převodem, který snižuje nároky na sílu potřebnou k přestřižení silnějších větví. Proto s nimi přestřihnete i silné větve o průměru až 24 mm s minimální námahou. K dostání jsou v kamenných prodejnách Hecht a na www.hecht.cz za 249 Kč.

Na další zajímavé modely se můžete podívat v naší fotogalerii.

Zdroje: alza.cz, Hecht.cz, Fieldmann.cz, materiál společnosti Hecht, materiál společnosti Fieldmann