Závěsná křesla jsou trendem posledních let. A není se čemu divit, jen v málokterém sedacím nábytku se tak dokonale zrelaxujete, jako právě v závěsném křesle. Aby vám však dlouho vydrželo, je třeba při výběru hledět na několik důležitých parametrů, jako je způsob ukotvení, nosnost a materiál.

Způsob ukotvení

Na výběr máte ze dvou možností. První jsou závěsná křesla do stojanu, který postavíte kamkoliv, a uchycení už víc řešit nemusíte. Před zakoupením si však ověřte, že model skutečně obsahuje konstrukci, tedy stojan, a že se nejedná pouze o ilustrační fotografii. Stojan na závěsné křeslo lze totiž dokoupit zvlášť a v případě, že vám nevyhovuje uchycení ze stropu, můžete původně bezstojanový model přeměnit na samostatně stojící.

Druhou možností jsou závěsná křesla do stropu nebo na trám, která ale vyžadují dostatečně pevný kotvící bod. Tyto modely, ať už vajíčkové výplety, vaky, nebo textilní sedátka, bývají cenově dostupnější než pevné konstrukce se stojanem.

Nosnost závěsných křesel

Nosnost řešte nejen ve chvíli, kdy pořizujete křeslo pro 2 osoby, ale také u klasických modelů. Zkontrolujte si, že máte dostatečnou rezervu například na domácího mazlíčka. Nosnost závěsných křesel se většinou pohybuje od 90 do 130 kg. Počítejte s rezervou alespoň 20 kg. 80kg člověk by měl proto vybírat ideálně 100kg nosnost.

Materiál

Co se týče materiálu, rozlišuje se materiál potahu a konstrukce. Pokud preferujete venkovní použití křesla, vybírejte odolné materiály, kterým nevadí náhlé změny teplot a nepříznivé povětrnostní podmínky, jako je kov nebo ratan. Ze dřeva patří mezi nejstabilnější a nejpevnější dubové nebo bukové konstrukce. O něco odolnější je potom umělý ratan, který se dá i barvit, proto může být na první pohled k nerozeznání od kovu.

Lehčí a také levnější variantou jsou plně látková křesla, která se skládají z pevné podpěrné tyče, provazů a sedátka. To může být podobně jako houpací síť látkové, pletené nebo v moderním makramé stylu. Tyto modely jsou skvělé i pro děti. Po delší době však mohou být nepohodlné vlivem chybějící opěrné konstrukce.

Zdroj: ireceptar.cz, heureka.cz