Pokud například koupíte nebo zdědíte byt, který obýval náruživý kuřák, čeká vás velký úkol zbavit byt zažraného cigaretového kouře. Takový byt je nejenže nepříjemně cítit, ale dehet obsažený v kouři také barví stěny i bytové textilie do nevábné žluté, někdy až hnědé barvy. Udělat z takového bytu opět čistý a svěží nebude hned ani zadarmo, ale dobrá zpráva je, že se to nakonec podaří.

Na textilie platí pračka a čistírna

Cigaretový kouř se dokáže vsáknout do koberců, záclon, sedaček, nábytku i stěn, a ani několikadenní větrání problém nevyřeší, i když je základem. Samozřejmě je možné veškeré vybavení prostě vyhodit, protože už nestojí za to se o jeho obnovu snažit. Ale pokud ho chcete z jakýchkoliv důvodů zachovat, začněte právě u textilií. Všechny záclony, závěsy, povlaky, ubrusy a podobně dejte do pračky a vyperte na nejvyšší možnou teplotu, jakou vydrží. Pokud nejsou pratelné, tak je odneste do čistírny. Mějte na paměti, že nejnáchylnější k načichnutí jsou přírodní materiály jako vlna a bavlna.

Na čalouny zkuste sodu

Čalouněný nábytek a koberce zkuste poprášit vrstvou jedlé sody, nechte několik hodin působit a poté vyluxujte. Jedlá soda by do sebe měla natáhnout dehet i nepříjemný zápach. Pokud to nepomůže, můžete proces opakovat, případně vyzkoušet speciální přípravky z drogerie. Pokud ani tak neuspějete, objednejte profesionální mokré čištění.

Nábytku pomůže ocet

Nepříjemný odér do sebe natáhl i nábytek, proto ho umyjte (skříně a zásuvky i zevnitř) octovým roztokem, který dezinfikuje a neutralizuje zápach. Vodu s octem můžete použít i na kožený či koženkový nábytek, ale potom ho ošetřete vhodnou impregnací. U skříní a zásuvek vytřiďte obsah, který bude také načichlý, a nechte otevřený nábytek pořádně vyvětrat. Umýt musíte i okna včetně rámů a také žaluzie, lamelu po lamele, pokud na oknech jsou. To samé platí pro lustry a žárovky. Samozřejmě je nezbytné vyluxovat, podlahy, které snesou mokré vytírání, pečlivě vytřete. Pokud jsou v bytě parkety, vyluxujte je a vytřete pouze vlhkým hadrem nebo mopem. Někdy je ale potřeba parkety nechat přebrousit a zrepasovat.

Malíři to jistí

Pokud je byt hodně promořený, nezbude vám než znovu vymalovat. Před malováním je ale potřeba stěny oškrábat, protože jinak zápach i nehezké zbarvení znovu prostoupí na povrch. Pokud jsou v bytě tapety, většinou nezbývá než je strhnout a nahradit novými, případně novou výmalbou.

Když máte hotovo, můžete ještě atmosféru bytu doladit pohlcovači pachů a čističkou vzduchu, a hlavně už v něm dál nekouřit. A pokud doma kouříte, můžete si dát skoncování s tímhle zlozvykem třeba jako novoroční předsevzetí.

Zdroje: magazínplus.cz, čistápohoda.cz