Když je digestoř zanesená, přestane táhnout, její funkčnost klesá a v kuchyni pak zůstávají nechtěné pachy. Kromě toho také odvádí i oxid dusíku z hoření plynu, když vaříte na plynovém sporáku. Čištění digestoře se tedy skutečně vyplatí. Čištění digestoře je třeba rozdělit do dvou částí - na čištění vnějšího pláště digestoře a čištění filtru.

Čištění vnějšího pláště digestoře

Čištěním vnějšího pláště zbavíte digestoř mastných usazenin. Doporučuje se čistit 1x za měsíc. Při čištění digestoře nikdy nepoužívejte chemické prostředky s chlorem nebo alkoholem. Stejně tak se vyvarujte ostrým mycím pomůckám, v podobě drátěnky, abyste plášť digestoře nepoškrábali. Na mytí použijte měkký hadřík nebo houbičku. Lakované povrchy omývejte teplou vodou se saponátem.

Pokud máte plášť digestoře z nerezové oceli, dávejte si pozor, abyste mechanicky nebo chemicky nenarušili vrstvu oxidu chromu, který brání přístupu kyslíku k oceli a zajišťuje tak, že ocel nekoroduje. Nerezovou digestoř tedy myjte jemným hadříkem namočeným v čisticím prostředku určeným přímo na nerez.

Jak čistit filtr digestoře

Druhou částí údržby digestoře je čištění filtru. Všechny odtahové i recirkulační digestoře jsou vybaveny (většinou) kovovými tukovými filtry. Setkat se můžete ale i s textilními. Recirkulační digestoře mají navíc ještě uhlíkový filtr.

Kovový tukový filtr má za úkol zachytit tukové částice při vaření, aby se nedostaly do motoru. Nejsnadnější cestou, jak tento filtr omýt, je dát ho do myčky. Poté ho důkladně osušte a vložte ho zpět na své místo. Kovový filtr se doporučuje mýt 1x za měsíc.

Textilní tukový filtr plní stejnou funkci jako kovový tukový filtr. Doporučuje se čistit cca po 100 hodinách provozu. Lze ho vyprat v ruce, ale počítejte s tím, že se pravděpodobně bude trhat. Proto je lepší, když si zakoupíte náhradní textilní filtry a vyměníte je.

S uhlíkovým filtrem se setkáte u recirkulačních digestoří. Klasický uhlíkový filtr čistěte ručně v teplé vodě, případně samotný v myčce. Potom ho sušte deset minut v elektrické troubě při 100 °C nebo na topení. Uhlíkový filtr je potřeba čistit 1x za dva až tři měsíce. Jednou nebo dvakrát za rok v závislosti na tom, jak často digestoř používáte, je potřeba uhlíkový filtr vyměnit.

Zdroj: ireceptar.cz, alza.cz