Na trhu existuje mnoho typů kuchyňských dřezů. Můžete si vybrat nerezové, tectonitové, keramické i granitové kuchyňské dřezy. Jsou kvalitní, elegantní, nadčasové a podtrhnou celkový vzhled vaší kuchyně. Aby to tak skutečně bylo, je důležité vědět, jak dřez vyčistit.
Základ je pravidelná péče
Bez pravidelné péče o kuchyňské dřezy se i ta nejlepší snaha mine účinkem. Většina výrobců doporučuje čistit dřez každý den měkkým hadrem namočeným v jarové vodě. Potom vytřete dřez do sucha. Tím odstraníte nevzhledné šmouhy na povrchu dřezu.
Po zhruba dvou týdnech používání vyčistěte dřez důkladněji. Můžete použít speciální prostředky na čištění dřezu. Jsou vyrobené speciálně pro kuchyňské dřezy, tudíž jsou velmi šetrné. S nimi budete mít jistotu, že povrch kuchyňských dřezů zůstane stále jako nový.
Máte nerezový dřez? Zapomeňte na drátěnky!
Nerez je ze všech materiálů, ze kterých se dřezy vyrábějí, nejvíce odolný vůči silným čisticím prostředkům. Co však nemají rády, jsou drátěné kartáče, drátěnky, šrouby nebo nářadí. Tyto čisticí pomůcky zanechávají na nerezovém povrchu škrábance a rezavé stopy na dně dřezu.
Jak vyčistit granitový dřez
Granitové dřezy jsou velmi populární díky svému designu. Svojí strukturou nejsou dokonale hladké, a tudíž jsou náchylnější ke znečištění. Čistěte je měkkým hadrem nebo houbičkou a jemnými čisticími prostředky, které neobsahují brusné látky. Chemické prostředky můžete nahradit vodou smíchanou s jedlou sodou nebo kyselinou citronovou. Po každém použití opět utřete dřez do sucha.
Pořiďte si gumovou podložku
K zabránění poškrábání například od pohozených příborů (platí to zvláště pro dřezy, které nemají tak kvalitní povrchovou úpravu) dobře poslouží gumová podložka položená na dně dřezu. Pozor ale – podložku nenechávejte ve dřezu přes noc.
Zdroj: sanitino.cz, ireceptar.cz