Čištění kamen není žádná jednoduchá práce. Především je to práce špinavá a všechno v okolí pořádně zaneřádí. Ale je zapotřebí. Usazování nečistot způsobuje špatný tah, špatné hoření a nespálené saze se mohou ve spalinových cestách vznítit. V neposlední řadě očista kamen zvýší jejich životnost.

Vypalte je

První očista je zatopení v kamnech a vyčištění spalinových cest pomocí chemie. Takzvaný kominíček nebo čisticí poleno napuštěné speciálními chemikáliemi ve vysokých teplotách rozpustí usazeniny na oxidy uhlíku, které odejdou z komína. Zatímco poleno by mělo shořet zcela, tedy by mělo být na plný výhřev kamen, kominíček se dává na žhavé uhlí a nadále se už netopí a kamna se nechají vychladnout.

Babský recept je takový, že dáte do kamen čerstvě naškrabané šlupky od brambor. Množství – tak akorát z rodinného oběda. Působí prý stejně jako kominíček, akorát ne tak silně, takže to opakujte několikrát ročně.

Vyčistěte komín a roury

Každý rok by měly být vaše komíny zkontrolovány kominíkem. Je na to dokonce zákon. Takže pokud jste to ještě neudělali, zavolejte jim, ať přijedou a protáhnou komín svým nářadím. Můžete to samozřejmě udělat i sami, ale vzhledem k danému zákonu je to spíš vyhazování peněz za kominické náčiní, protože když vám někde chytne barák, pojišťovna vám pak nic nedá.

Stejně tak vyčistěte i komínové trubky. Ty odpojte od kamen a odneste ven, kde je vymeťte tvrdým kartáčem. Abyste si nenadělali v domě, je osvědčeným receptem rychle po odejmutí roury od kamen zabalit tento vývod kuchyňkou smršťovací fólií. Stejně pak i na druhé straně u vstupu do komína.

Vyčistěte kamna

Z kamen vyberte lopatkou nebo speciálním vysavačem všechen popel. Použijte kartáč a stěny opět vyčistěte. Pokud chcete mazat dvířka, aby nevrzala, použijte raději automobilovou vazelínu, aby vám při zahřátí nekapaly na zem kapky roztátého tuku.

Sklo na dvířkách můžete čistit speciálními přípravky nebo jen obyčejnými novinami, které si také s uhlíkovými nánosy poradí. Pokud se vám sklo špiní moc, je to známka špatného spalování (většinou jde o mokré dřevo nebo spalování s nedostatkem kyslíku).

U sporáků očistěte tály

Sporáková kamna mají na sobě velké litinové pláty zvané „tály“. Ty bez ošetření rychle korodují. Na jejich „impregnaci“ existuje mnoho způsobů. Ten nejstarší je rozpuštění omastku či oleje do tálů. Prostě studené pláty potřete a nechte vpít. Pak pláty otřete suchým hadrem nebo papírovou utěrkou. Po zatopení kamna trošku zakouří, ale jsou impregnovaná jak turistické boty.

Pokud máte pláty rezavé, nalijte na ně ocet, nechte působit a pak vydrhněte ocelovým kartáčem. Vodou opláchněte a natřete třeba grafitovou pastou nebo vypalovací stříbřenkou (stříbřenka na komíny). Oboje ale po zatopení pěkně páchne.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com