V první řadě – ať už si vyberete jakýkoli přírodní, nebo syntetický prostředek, vyzkoušejte ho na malé, skryté části koberce. Každý koberec může reagovat trochu jinak a při troše smůly váš koberec může být i poničen.

Vyzkoušejte amoniak

Ten skvěle funguje na zvířecí exkrementy nebo inkoust. Je to jeden z nejúčinnějších čističů, který se dá použít snad na všechno. Dávejte ale velký pozor, jak a kde ho používáte – jedině na koberec z přírodních vláken, na syntetických vláknech byste způsobili víc škody než užitku.

Jedlá soda – zázrak, co máte vždy po ruce

Zapáchá váš koberec? Pak vám pomůže právě jedlá soda. Posypte koberec silnou vrstvou a nechte působit – minimálně hodinu, ale u silných skvrn klidně celý den. Poté sodu vysajte.

Odlakovač na nehty? Zkuste ho použít i jinak

Používejte však jen ten bezacetonový a bez barviv. Opět ho vyzkoušejte na kousku koberce, je poměrně agresivní a mohl by při špatných podmínkách koberec poničit. Namočte hadřík v odlakovači, vyždímejte ho a použijte jej na koberec.

Užitečná je i sodovka nebo led

Led skvěle funguje na žvýkačky – vložte dva kusy ledu do plastového sáčku a položte ho na zbytky žvýkaček. Žvýkačka ztvrdne a vy ji snadno odloupnete.

zdroj: prima-receptar.cz