Profesionální čištění šperků vám samozřejmě zaručí kvalitní a perfektní práci, ale odstranit menší nečistoty nebo vyčistit bižuterii zvládnete hravě i vy sami doma.

Šperky z bižuterie

Bižuterie vyžaduje na rozdíl od šperků z drahých kovů častější a větší péči, protože rychleji zachází a černá. Na její pravidelnou údržbu stačí použít mycí prostředek na nádobí. Smíchejte jej v poměru 1:1 s horkou vodou. Bižuterii vložte do nádoby a zalijte touto směsí. Nechte alespoň hodinu působit. Šperk by měl poté znovu obnovit svůj lesk. Na některé šperky z bižuterie lze použít stejný čisticí prostředek, který se používá k čištění stříbra. Jediné, na co však musíte dát při čištění pozor, je, aby šperk neobsahoval plastové části nebo kameny. Ty by totiž mohly vlivem čisticího prostředku zcela změnit svůj povrch a zmatnět.

Bižuterie je velmi citlivá na fyzikální vlivy prostředí, jako např. na světlo, prach, vodu a vysoké teploty, proto se snažte šperky dlouhodobě těmto vlivům nevystavovat. Například do bazénu, do sauny nebo na sport šperky odkládejte. Rovněž je odložte, pokud si myjete hlavu šampony nebo navštěvujete kadeřníka, který vám barví vlasy, pokud používáte krém nebo tělová mléka, sprchové gely apod. Některé šperky mají stříbrnou galvaniku, a můžete s nimi tedy zacházet jako se stříbrnými prostředky a také se o ně tak starat.

Stříbrné šperky

Stříbro je nejlépe čistit profesionálně u klenotníka, kdy se používá buď laser, nebo speciální ultrazvuk. Pokud jej budete ošetřovat doma, můžete jako nejjednodušší způsob použít fluor, který nanesete na šperk a necháte zaschnout (alespoň dvě hodiny). Pak šperk vyčistíte krouživými pohyby zubního kartáčku, který setře i hlouběji zanesené nečistoty. Fluor se nachází například v zubní pastě, ale můžete koupit v drogerii i speciální čisticí prostředky na stříbro, které fluor obsahují.

Dalším pomocníkem při čištění stříbra je kypřicí prášek. Šperky zabalte s kypřicím práškem do alobalu a vložte do porcelánové nebo skleněné misky nebo hrnku (ne do kovové či smaltové!). Zalijte až po okraj horkou vodou tak, aby celý alobalový balíček byl ponořený. Jehlou udělejte do alobalu malé dírky. Voda začne vnikat dovnitř balíčku a reagovat s kypřicím práškem. Šperky v tomto nálevu nechte alespoň přes noc, ideálně kolem 10 hodin. Pak šperky vyndejte a propláchněte pod vlažnou vodou a nechte uschnout.

Zlaté šperky

Zlato je při výrobě ošetřeno na povrchu rhodiem, které šperk chrání před mechanickým poškozením, jako je poškrábání nebo otěr, a dodává mu lesk. Nicméně s postupem času (asi po roce) se tato vrstva opotřebí. Pak je nutné šperk nechat znovu rhodiem potáhnout. Pokud tak neučiníte, je třeba čas od času šperk vyčistit a vyleštit.

Necháte-li si šperky čistit profesionálně, klenotník z nich nejprve odstraní drobné nerovnosti, například smirkovým papírem, pak je potře speciální lešticí pastou a nechá strojově vyleštit. Čištění se dokončuje v páře, pak ve speciálním roztoku, kde se odmastí a nakonec se šperk ponoří do kyseliny sírové. Žluté a růžové zlato se pak opláchne vodou a usuší. Bílé zlato se ještě ponoří do speciální koupele s rhodiem, které na povrchu vytvoří ochrannou vrstvu. Rhodiová lázeň se však nepoužívá pro žluté a růžové zlato, protože by zbělelo. Je však možné použít ruční rhodiování, kde můžete zvolit barvu.

Pokud budete zlato čistit sami doma, kupte si speciální roztok, který je pro čištění zlata určený. Zlato se do něj ponoří a nechá se několik hodin působit. Můžete rovněž použít speciální čisticí hadříky, ale pozor, abyste šperk nepoškrábali. I zde však platí, že domácí čištění není vhodné pro šperky s kameny či perlami, aby nedošlo k poškození jejich povrchu.

Šperky z platiny a z chirurgické oceli

Na platinu lze rovněž používat speciální šperkařské ubrousky, kterými stačí čas od času šperky přetřít. Hrubší nečistoty odstraníte ponořením šperku do mýdlového roztoku a jeho přečištěním pomocí zubního kartáčku. Opět potom šperk propláchněte pod vodou a nechte důkladně vyschnout. Stejným způsobem můžete čistit i chirurgickou ocel, která se vyznačuje velkou odolností proti nečistotám a snadnou údržbou.