Plynový sporák má složitější konstrukci a jednotlivé části je potřeba vyjmout a vyčistit zvlášť. Nejhůře obvykle vypadá mřížka, která na sebe nabaluje mastnotu a nečistoty jako magnet, a když se zanedbá, máte pocit, že ji snad radši vyhodíte. Ovšem i ta nejulepenější mřížka ze sporáku se dá vyčistit celkem jednoduše.

Poměrně spolehlivě zabírají odmašťovače ve spreji, kterými mřížku postříkáte a necháte 15 minut působit. Potom jde špína snadno dolů. Dejte jen pozor, zda nebudete potřebovat ochranné brýle a rukavice, podobné přípravky mohou obsahovat chlór nebo čpavek. Vždy pozorně čtěte návod na obalu.

Roztok čpavku je při čištění zažrané mastnoty obzvlášť účinný. Můžete ho koupit v drogerii a s pomocí vatových tyčinek jím očistit knoflíky u sporáku a další špatně přístupné detaily. Opět je potřeba dodržet bezpečnostní pravidla.

Mřížku můžeme bez obav vložit i do myčky na nádobí, na rozdíl od součástek hořáku, které bývají z hliníku a do myčky nesmějí. Musíme je vyjmout z desky a umýt ručně v teplé vodě se saponátem. Je nutné, aby dokonale uschly, než je vrátíme zpět na místo.

  • Upozornění: Před čištěním odpojte sporák od elektrické sítě a nastavte všechny plynové kohouty do polohy „VYPNUTO“. Sporák by měl být zcela vychladlý, než s jeho součástkami začnete manipulovat.

Deska plynového sporáku bývá smaltová nebo nerezová; v obou případech bychom na ni neměli útočit drátěnkou ani abrazivními prostředky, abychom ji nepoškrábali. Zaschlé skvrny, které nejdou odstranit houbičkou s jarem, posypeme jedlou sodou. Funguje zázračně. Za několik hodin působení nečistoty snadno setřeme navlhčenou houbou nebo hadříkem. Jedlá soda je skvělým pomocníkem i při čištění trouby.