Když se vám podaří připálit hrnec, nepropadejte panice. Osvědčenou metodou, jak se zbavit připálenin, je nechat nádobí odmočit v horké vodě se saponátem. K dočištění pak použijte houbičku a máte hotovo. Pokud ale samotné odmočení nestačí, vsaďte na některý z níže uvedených tipů.

1. Použijte sůl

Sůl doma máme všichni. A kromě toho, že je nenahraditelnou součástí dochucování pokrmů, můžete s ní vyčistit i připálený hrnec. Budete na to potřebovat 1 kg soli a 1 litr vody. Postup je snadný. Vezměte připálený hrnec a nalijte do něj vodu tak, aby byly veškeré připáleniny ponořené. Vodu přiveďte k varu a následně vmíchejte sůl. Vždy dodržujte poměr soli a vody 1:1. Až se sůl rozpustí, nechte hrnec spolu s roztokem 24 hodin odstát. Po této době pak přiveďte slanou vodu v hrnci opět k varu a chvíli povařte. Poté odškrábněte veškeré připáleniny z hrnce dřevěnou vařečkou nebo plastovou stěrkou.

2. Obyčejný ocet

Na opravdu zažrané připáleniny použijte 1 litr bílého octa a vodu. Spálený hrnec naplňte směsí vody a octa v poměru 1:1, stejně jako u soli. Obsah v hrnci poté přiveďte k varu. Zhruba po 10 minutách vaření se připáleniny začnou odlupovat. Nečistotám, kterým to nepůjde, můžete pomoci houbičkou.

3. Kyselina citronová

Kyselina citronová je stejně účinná jako ocet. Nepoužívejte ji na smaltované nádobí, protože to by mohla poničit. Kromě připálenin dokáže efektivně odstranit i vodní kámen. Budete potřebovat balíček kyseliny citronové a vodu. Připálený hrnec opět naplňte směsí vody a prášku, zamíchejte a přiveďte k varu. Když se voda začne vařit, vařič stáhněte na mírný stupeň a vařte dalších 15 minut. Poté spálený hrnec nechte odstát a umyjte tak, jak jste zvyklý.

4. Coca-Cola

Nápoj Coca-Cola je plný sladidel a chemických látek, které pomohou s odstraněním připálenin v hrnci. Budete potřebovat pouze balení Coca-Coly, kterým hrnec naplníte tak, aby byly všechny připáleniny ponořené. V hrnci nechte nápoj několik hodin působit a připáleniny se začnou samy uvolňovat. Zbylé nečistoty seškrábněte vařečkou nebo umyjte houbičkou.

5. Na připálené mléko pomůže olej

Podařilo se vám připálit mléko? Žádný strach. Vezměte si na pomoc olej a houbičku. Na houbičku nebo hadřík naneste několik kapek oleje a následně jím připáleniny potřete. Naolejovanou vrstvu nechte působit 15 minut. Spálenina mléka povolí a půjde lépe smýt běžným mycím prostředkem na nádobí a houbičkou.

Zdroj: ireceptar.cz, bydlimekvalitne.cz