Vhodný způsob čištění se odvíjí od materiálu sedačky. Tím může být kůže, semiš, látka a další materiály. Základem je u všech materiálů suché čištění vysavačem. Pravidelné suché čištění odstraní většinu prachu, omezí množení roztočů a zvýrazní barvu sedačky. Vysavač vždy nastavte na nízký sací výkon, abyste nepoškodili strukturu materiálu. Ideálně použijte speciální nástavec. Nezapomeňte ani na všechny záhyby a škvíry, kde se špína ráda drží.

Jak vyčistit koženou sedačku

Kožené sedačky stačí jednou týdně vyčistit na sucho vysavačem a poté setřít vlhkým hadříkem (kromě broušené kůže). Ten můžete použít i v případě rozlitého pití. Sedačku je také důležité pravidelně impregnovat, aby odpuzovala vodu. K hloubkovému čištění kůže pak používejte vždy přípravky určené pro konkrétní typ kůže. Může to být přípravek na hladkou, broušenou nebo anilinovou kůži. Rozhodně se vyhněte chemickým přípravkům, které způsobují mapy a kůže pak praská a tuhne.

Jak vyčistit látkovou sedačku

Látkové sedačky mají nejnáročnější údržbu, protože rychle nasají nečistoty. Základem je opět suché čištění. Poté se pusťte do ručního čištění se speciálním přípravkem na čalouněné sedačky. Pokud se chcete ujistit, že vaše sedačka čištění přípravkem zvládne, otestujte ho na části, která není tolik na očích. K aplikaci přípravku použijte světlou jemnou houbičku nebo hadřík. Nikdy nepoužívejte barevné houbičky, které zanechávají skvrny. Vyhněte se i kartáčům, které by mohly poškodit vlákna.

Sedačku navlhčete čistou vodou a poté šetrně otírejte hadříkem namočeným v přípravku. Rozhodně nespoléhejte na sílu a látku zbytečně nedřete. Vždy čistěte celý oddíl sedačky od švu ke švu a ne jen lokálně. Jinak by na sedačce mohly vzniknout mapy od čisticího prostředku. Nakonec celou sedačku otřete hadříkem namočeným v čisté vodě.

Jak vyčistit sametovou sedačku

Trendem posledních několika let jsou sametové pohovky. Ačkoliv se může zdát, že jejich čištění je složité, opak je pravdou. Pokud sedačku polijete, rozlitou tekutinu vždy hned nasákněte čistým, savým hadříkem nebo papírovou utěrkou. Pak místo jemně ošetřete vodou a nechte uschnout. Semišovou pohovku také pravidelně jemně vysávejte, abyste odstranili prach, ale zároveň nepoškodili strukturu tkaniny.

Na odolnější skvrny použijte přípravek na nádobí. Do vody namíchejte váš běžný prostředek, mícháním vytvořte pěnu a do ní ponořte hadřík. Napěnovaným hadříkem pak jemně odstraňte skvrnu. Sametové sedačky můžete také napařovat, protože samet má na svém povrchu vyšší prameny textilie, a má tedy sklon ke zmačkání.