V kobercích s vysokým vlasem se nachází stejné nečistoty jako u běžného koberce. Najdete v nich prach, drobky od jídla, vlasy nebo zvířecí chlupy. Chlupatý koberec je však na čištění mnohem náročnější, protože kvůli vysokému chlupu je přístup k nečistotám mnohem obtížnější. Pokud si tedy koberce s chlupatým vlasem pořídíte, počítejte s tím, že jejich úklidem strávíte více času.

Suché čištění je základ

Základem čistého koberce je pravidelné a časté vysávání. Menší koberce s vysokým vlasem můžete klidně vyklepat venku pomocí klepačky na koberce. Koberce lze také vyčistit suchým práškem nebo suchou pěnou na čištění koberců, které seženete v drogerii. Prášek nasypte na koberec, kartáčkem ho zapracujte do vlasů koberce a vysajte. Podobně čisticí efekt má i jedlá soda, kterou opět můžete použít na sucho. Jedlá soda je oproti chemickému přípravku ekologická a určitě i levnější.

Mokré čištění koberců

Suché čištění koberce nemusí vždy stačit. V tu chvíli přijde na řadu voda a strojové nebo ruční čištění koberce. Před čištěním strojem nezapomeňte koberec pečlivě vysát.

Malé lokální skvrny můžete odstranit pomocí houbičky a mýdlové vody. I u mokrého čištění můžete použít jedlou sodu. Jedlou sodu smíchejte s vodou v takovém poměru, aby vznikla hustá kaše. Tuto kaši pak nanášejte na skvrny, nechte působit a vymyjte. Dbejte však na pečlivé vyschnutí koberce, aby nezatuchl.

Při mokrém čištění můžete použít také speciální čisticí prostředky určené na čištění koberců. Nikdy ale nepoužívejte neověřené čisticí prostředky. Vlákna můžete oslabit, zbavit barvy nebo dokonce způsobit jejich postupné rozpadání.

Schnutí koberce

Shaggy koberec by měl po mokrém čištění řádně vyschnout. U koberců s dlouhým vlasem je nevýhodou, že koberce schnou déle a mohou tak snadno zatuchnout. Někdy je tedy vhodné, pokud to počasí nebo podmínky na sušení dovolí, nechat koberec vyvětrat aspoň 2–3 dny.

Zdroj: ireceptar.cz, cleany.cz