S pečením různých dobrot bohužel souvisí i nevyhnutelné znečištění trouby mastnotou a zbytky jídla, které každou hospodyni rozhodně nebaví. Existují však osvědčené metody, jak troubu vyčistit rychle, snadno a bez použití agresivních chemikálií.
Pravidelnost je základ úspěchu
Pokud si chcete ulehčit práci, troubu čistěte co nejčastěji. Klidně po každém pečení. Protože čím je špína na skle déle, tím více se připeče a hůře čistí. Ideální je troubu čistit ještě za tepla. V takovém případě vám vystačí jen teplá voda s trochou saponátu nebo citronu.
Pokud se vám však po každém dobrém jídle troubu drhnout nechce, nezoufejte, ani tak totiž nemusíte použít tu nejagresivnější chemii.
Čištění bude snadnější, když vyjmete sklo ze dvířek trouby. Jak na to, se podívejte ve videu zde:
Využijte sílu jedlé sody
Zázračné účinky jedlé sody v domácnosti jsou známé a ani sklo u trouby není výjimkou. Jednoduše smíchejte sodu s vodou, vytvořte pastu a tou potřete skleněnou plochu. Nechte směs působit, a až zaschne, setřete ji a skleněnou plochu odmastěte.
Pro dokonalý lesk skla použijte čistý vlhký hadřík nebo jemnou houbičku a papírové utěrky. Pokud nemáte jedlou sodu, můžete použít kypřicí prášek, který funguje stejně dobře.
Sůl nad zlato
Skvělým pomocníkem při čištění skla trouby je také sůl. Stačí smíchat 250 g soli s půl litrem vody a roztok aplikovat na znečištěné plochy štětcem nebo rozprašovačem. Po několika minutách roztok setřete houbičkou a vlhkým hadříkem. Díky schopnosti soli absorbovat tuky zaručí tento přírodní prostředek dokonalý výsledek.
Pomůže ocet a citron
Sklo lze vyleštit stejně dobře lihovým přípravkem jako octovou vodou. Připravte si roztok ze 2/3 vody a 1/3 octa a sklo omyjte a vyleštěte. Dalším osvědčeným přípravkem na přírodní bázi je jedlá soda a citronová šťáva. Opět vytvoříme hustou pastu, natřeme ji na sklo trouby a necháme působit. Poté sklo umyjeme.
Zdroj: bydlimekvalitne.cz, ceskykutil.cz