Bíle vymalované zdi jsou nadčasovou klasikou. Stejně jako bílé tenisky ale nevydrží moc dlouho zářivě čisté. Časem zežloutnou, zašednou a objevují se na nich nežádoucí skvrny. Obzvlášť v kuchyni na sebe mastné fleky nenechají dlouho čekat. V dětských pokojích se zase na stěnách často objevují umělecká díla ratolestí. Čím bílé zdi tedy vyčistit?

Co použít na mastné skvrny

S odstraňováním mastných skvrn ze zdi neotálejte! Čím dříve se pustíte do jejich odstraňování, tím lepšího výsledku dosáhnete. Mastnotu je třeba vysát, a proto na čerstvé skvrny od oleje použijte papírový ubrousek, bramborový nebo kukuřičný škrob, bílou křídu i střídku chleba, ze které umačkáte pevnou kuličku.

Starší mastné skvrny zkuste odstranit Savem, přípravkem na okna nebo pěnou na holení, kterou nechte minimálně dvě hodiny působit. Skvělou volbou je také ocet smíchaný s vodou ve stejném poměru. Tento roztok nechte působit zhruba půl hodiny.

Mastné skvrny odstraňujte jemně a velmi opatrně. Skvrnu nikdy nedrhněte. Hadřík nebo houbičku pouze jemně přimačkávejte, aby vám nevzniklo světlejší místo. Pokud vám nezbyde nic jiného než postižené místo přemalovat, mastnou skvrnu před novým nátěrem odstraňte velmi jemným smirkovým papírem.

Čím odstranit fleky od pastelek

Objevila se na zdi v dětském pokojíčku umělecká díla vašich ratolestí? Čáry od pastelek nebo voskovek můžete zkusit vyčistit vodou se saponátem, vygumovat klasickou školní gumou nebo odstranit jemným smirkovým papírem. Velmi účinná je i zubní pasta, kterou nanesete na velmi jemný zubní kartáček, nebo kašička z jedlé sody a vody.

Zdroj: bydlimekvalitne.cz