Zažrané mastnoty se vodou a obyčejným mycím prostředkem na nádobí jen tak nezbavíte. Chce to něco silnějšího. Prozradíme triky, které vrátí plechu jeho zašlou slávu, a to bez použití speciálních přípravků z drogerie.

Nechte plech řádně odmočit

Ať už jste pekli cokoliv, ponořte na chvíli plech do horké vody, aby se nečistoty mohly odmočit. Případně jej na pár minut vraťte do rozpálené trouby.

Špína stále nepovolila? Zasypte ji jedlou sodou a na ni lehce nastříkejte peroxid vodíku. Po 2-3 hodinách ještě plech se směsí vydrhněte houbičkou.

Oslaďte plechu život

Pro další trik budeme potřebovat kostky cukru. Po odmočení plechu jimi potírejte připálená místa. Sebere vám to sice trochu trpělivosti a času, ale uvidíte, že výsledek stojí za to.

Využít můžete i Coca-Colu. Díky kyselině fosforečné, která je mimo jiné součástí některých spotřebních čisticích prostředků, se během několika hodin začnou připáleniny uvolňovat.

Podívejte se na další triky, jak vyčistit nádobí:

Zdroj: Youtube

Silný účinek má také kyselina citronová. Máte dvě varianty, jak s citrony naložit. Vymačkejte z nich šťávu a vyčistěte plech houbičkou.

Nebo jeho dno zalijte horkou vodou a do ní nakrájejte plátky citronu. Nechte směs několik minut povařit nebo popéct v troubě. Pak už stačí jen plech opláchnout a osušit.

Než začnete s čištěním, ujistěte se, že zvoleným prostředkem nepoškodíte materiál plechu. Například peroxid byste neměli používat na hliníkové povrchy.

Vhodnost prostředku nejdříve vyzkoušejte na malém kousku plechu. Pokud jeho povrch nepoškodí, můžete ho bez starostí použít.

Zdroje: ireceptar.cz, primanapady.cz