Proč je důležité pravidelné čištění odpadu? Díky pravidelné údržbě (každý týden) předejdete úplnému ucpání, ke kterému velmi snadno dojde, když se čištění nevěnujete několik týdnů či měsíců. Čisté potrubí také nevytváří dobré podmínky pro plísně a bakterie, takže se váš odpad nestane živnou půdou pro tyto parazity. Tím zajistíte čistější ovzduší ve vaší domácnosti a zamezíte nepříjemnému zápachu. Pravidelná údržba také prodlužuje životnost celého odpadu a předchází jeho zbytečnému opotřebení nebo nehodám v podobě prasklého potrubí.

Co budete potřebovat na čištění odpadu?

Na čištění budete potřebovat ochranné rukavice, varnou konvici, jedlou sodu, ocet, citrony, kuchyňskou sůl, kartáč nebo houbičku.

Doporučujeme zvolit spíše přírodní a netoxické čištění odpadu, protože zakoupené chemické přípravky mohou urychlovat opotřebení a korodaci trubek.

Jak na to:

Nejprve si nasaďte ochranné rukavice a pusťte se do odstranění všech viditelných nečistot. V případě dřezu se bude jednat o zbytky jídla a v koupelně zase o nánosy vlasů. Tímto krokem si ušetříte další práci a zajistíte volný průchod odpadů.

Dalším krokem je vyčištění záchytných sítek a filtrů. Ty můžete naložit do roztoku bílého octa s jedlou sodou. Chemická reakce skvěle odstraní zašlý chlor i v těch nejmenších otvorech sítka. Po několika minutách můžete sítka očistit také kartáčem a celý proces dokončit opláchnutím vodou.

Poté do otvoru odpadu nasypte kuchyňskou sůl a nechte chvíli působit. Poté zalijte odpad studenou vodou a nechte proběhnout chemickou reakci. Pokud doma máte nainstalovaný drtič odpadu, můžete tento postup vylepšit ještě o kostky ledu, které zasypete kuchyňskou solí a směs necháte projít zapnutými čepelemi.

Nyní si v konvici uvařte vodu, nechte ji chvíli zchladnout, aby neměla přímo 100 °C, a zalijte odpad alespoň litrem vody. Propláchnutí zajistí odvod zbývajících nečistot. Problém s nepříjemným zápachem vyřeší citronová nebo limetková šťáva, kterou ve větším množství nalijete do odpadu. Do drtičů odpadů dokonce můžete vložit celé citronové slupky a nechat podrtit. Nechte šťávu působit několik desítek minut a opět zalijte teplou vodou.

Nakonec větším kartáčem nebo houbičkou očistěte okolí otvoru a odstraňte poslední nečistoty. Nyní již stačí nasadit všechna sítka a filtry zpět.

Zdroj: westwing.cz, bydlete-kvalitne.cz