Čirá skla na sprchovém koutu jsou sice velmi moderní, pro praktičnost se však doporučují dveře s plastickými vzory či pískováním, v kterých se jednotlivé kapičky částečně ztratí. Ať už ale zvolíte jakákoliv dvířka, nikdy nebudou zcela bez kapek.

K čištění lze použít stěrku. Je však nutné ji používat po každém sprchování, což není úplně ideální. Dětem to jen stěží vysvětlíte a ani většinu dospělých nebude bavit tato činnost.

Další možností je změřit tvrdost vody a následně ji nechat upravit. Lze například namontovat filtry na začátek vodovodního řadu a doplnit je změkčovači vody. Pořizovací cena je však velmi vysoká, začíná na ceně okolo 15 tisíc Kč. Filtrů existuje několik druhů, v podstatě ale fungují tak, že se do nich nasype sůl, nastaví se požadovaná tvrdost a změkčovadlo se o úpravu postará samo. Ušetříte za zničené rychlovarné konvice, kávovary, sprchové hlavice, bojlery i kohoutky. Navíc se vám vodní kámen neusadí na dveřích od sprchového koutu.

Skla sprchového koutu můžete také natřít speciálním přípravkem, který odpuzuje vodu. Kapky pak samy stečou dolů a snadno se otřou ručníkem.

Přírodní čistidla

  • Do rozprašovače vymačkejte několik citronů a šťávu aplikujte na zaschlá místa. Kyselina by měla pomoci rozpustit mýdlové skvrny a kapky tvrdé vody.
  • Použít můžete i směs lžíce jedlé sody, horké vody a deci octa. Nechte na skle 15 minut působit, opláchněte horkou vodou a otřete suchým hadrem.
  • Na slabé vrstvy usazeného vodního kamene funguje zředěná forma octa. Na silnější nečistoty berte neředěný, zahřejte ho a nechte na skvrnách déle působit.

Zdroj: ireceptar.cz, primanapady.cz