V první řadě doporučujeme po každé procházce psa zkontrolovat. Čím dříve parazita objevíte, tím menší šance je, že na vašeho mazlíčka přenese nějakou nemoc. Nemusíte mít ale nějaký větší strach a psa kontrolovat každých pár minut během venčení. Například přenos boreliózy trvá až 12 hodin. Stačí ho zkontrolovat až po příchodu domů. Velkou pozornost věnujte hlavě, krku, uším, vnitřní straně stehen a břichu. Klíšťata obecně nejčastěji najdete na místech, kde je kůže tenčí a menší porost.

Co když jste klíště našli?

Je nutné klíště vyndat. Doporučujeme pořídit si pinzetu speciálně určenou na vyndávání klíšťat zvířatům. Takovou najdete v každém zverimexu a rozhodně se vám bude hodit. Důležité je odstranit klíště celé. V žádném případě ho nemačkejte a nepoužívejte žádný roztok, aby klíště nevyvrátilo svůj obsah.

A jak tedy na to?

1. Najděte si klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit.

2. Uklidněte pejska, pohlaďte ho a tak dále.

3. Použijte speciální pinzetu a přiložte ji ke kůži psa.

4. Chyťte do pinzety klíště a jemně, přímo rovně klíště vytáhněte.

5. Zkontrolujte, zda je klíště celé. Jeho kusadla nesmí zůstat v kůži psa.

6. Použijte speciální dezinfekci.

7. Odměňte pejska pamlskem.

8. Zlikvidujte klíště – dobře funguje nalepení na izolepu, kterou přeložíte, a klíště tak uvězníte uvnitř.

9. Ranku pravidelně kontrolujte. Speciální pozor dávejte na zarudnutí, to může být příznak infekce.

10. Pokud začne váš pes být malátný, bude mít zvýšenou teplotu, únavu nebo jiné zdravotní komplikace, nečekejte a běžte k veterinářovi.

Nejlépe však uděláte, když nebudete zapomínat na prevenci. Můžete nechat psa například očkovat. Poraďte se s veterinářem.