Eukalyptus v přírodě dorůstá velkých rozměrů a tak si dejte pozor i při pěstování v interiéru, aby vám neobsadil celý pokoj. Při nákupu dbejte na to, aby rostlina, kterou jste si vybrali, měla svěží modrozelené listy. Pokud má listy zbarvené do hněda, byla rostlina umístěna na příliš tmavém místě.

Nejčastějším pěstovaným druhem eukalyptu je blahovičník Gunnův, který má pěkné stříbřito-modré listy a který je znám také pod jménem Azura. Hojně pěstovaný je rovněž i blahovičník citronový, který se vyznačuje silnou citronovou vůní.

Jak pěstovat eukalyptus

Eukalyptus vyžaduje co největší množství rozptýleného světla. Přímé sluneční záření mu ale škodí. Nejlépe se mu daří u oken orientovaných východním či západním směrem. Na nedostatek denního světla reaguje rostlina vytahováním. Vznikají dlouhé, slabé a řídce olistěné výhonky.

Podívejte se na krásu růstu eukalyptu:

Zdroj: Youtube

Vydatnou zálivku musíte zajistit především v době vegetace, tedy v létě. Naopak v zimním období zálivku omezte s ohledem na teplotu zimoviště. Zemina by ale nikdy neměla přeschnout. Zároveň by neměla být dlouhodobě přemokřená. Vyhnout byste se měli stanovištím s příliš suchým vzduchem.

Když je rostlina mohutná, seřízněte ji

Rostlina sice ráda mohutní, ale její velikost i tvar můžete snadno korigovat řezem. Řez lze provádět prakticky kdykoliv během roku.

Na jaře je dobré eukalyptus přesadit do nové půdy. Použijte třeba směs květinářské zeminy s jemnou rašelinou. Při přesazování opatrně zakraťte kořeny, abyste omezili bujný růst rostliny. Nikdy nevysazujte rostlinu do menšího květináče, než je ten o průměru 20 až 25 cm.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz