Utřít rozbité vajíčko z podlahy je pěkná patlanice. Práci si usnadníte, když ho posypete solí a necháte chvilku působit. Bílek se tím zatáhne a vejce půjde lépe nabrat třeba na lopatku.

Stejný postup můžete uplatnit i v případě, že vajíčko skončí na koberci či jiné textilii. S pomocí soli se vám podaří odstranit "to nejhorší". Nasolené vejce z tkaniny jemně vykartáčujete. Pořád vám ale zbude skvrna, protože část bílku či žloutku se už do látky vpila.

Skvrnu se rozhodně nesnažte vyčistit horkou vodou, bílkoviny obsažené ve vejci by se srazily a už by je nešlo odstranit vůbec. Na citlivé přírodní materiály, jako je len, hedvábí nebo vlna, použijte jen vlažnou vodu se solí. Nechte půl hodiny působit a pak jemně vydrhněte kartáčkem. Na odolnější textilie a látky, u nichž se nebojíte o ztrátu barvy, můžete zkusit roztok glycerinu nebo čpavku (asi 1 lžíce na půl hrnku vlažné vody). Glycerin by měl zabrat i na skvrny od vajec, které už zaschly.

V případě oblečení se ujistěte, že se vám podařilo skvrnu od žloutků opravdu dokonale vyčistit v ruce, než ho dáte do pračky. Horká voda by ji zaprala a už byste ji dolů ničím nedostali. Stejný efekt bude mít i horký vzduch v sušičce a žehlení.