Výhodou této metody je, že je skutečně nenáročná na přípravu, čas i finance. Takto zpracované bylinky se nekazí, naopak si zachovají svěžest, barvu, aroma i účinné látky. Bylinky můžete zpracovat jednodruhově nebo vytvářet kombinace podle vlastní chuti či potřeby. Můžete využít bazalku, oregano, tymián, rozmarýn, petržel, libeček, saturejku, prakticky všechny zelené bylinky.

Jednoduchý postup, který funguje

Ideální poměr při výrobě takovéto domácí bylinkové soli je 4 díly bylinek a 1 díl soli, nejlepší je hrubá mořská bez dalších přísad. Bylinky omyjte a nechte osušit, odstraňte z nich nejedlé či špatné části a tvrdé stonky, které se ke zpracování nehodí. Takto připravené bylinky potom dejte do odměrky, a podle jejich množství odměřte požadované množství soli, té by měla být čtvrtina objemu bylinek.

Bylinky dejte na velké prkénko nebo vál a nejdříve je ostrým velkým nožem nahrubo nasekejte. Pak přidejte část soli a sekejte společně, nakonec přidejte zbytek soli a dosekejte do požadované jemnosti. Počítejte s tím, že bylinky ještě seschnou, takže je nemusíte drtit úplně nadrobno.

Hotový produkt nasypte na pečicí papír a nechte v pokojové teplotě, dokud bylinky nevyschnou, což podle jejich šťavnatosti trvá zhruba 1–3 dny. Občas směs lehce prohrábněte, abyste zjistili aktuální stav.

Jakmile jsou bylinky suché, bylinková sůl je hotová. Přesypte ji do uzavíratelných sklenic a uchovávejte na suchém, nejlépe i tmavém místě.

K čemu se bylinky naložené v soli hodí?

Tuto domácí bylinkovou sůl můžete využít v kuchyni, kde báječně a zdravě ochutí bramborová jídla, polévky, omáčky, pizzu, saláty, tvarohové i zeleninové pomazánky a všechny druhy mas. Na stejném principu si můžete vyrobit i koupelové soli, ty můžete doplnit ještě éterickým olejem. Na výrobu koupelové soli se hodí bylinky jako levandule či rozmarýn, dále osvěžující máta, uklidňující meduňka… Je jen na vás, jakou bylinku či kombinaci zvolíte.

A taková doma vyrobená bylinková sůl v pěkné lahvičce, ať už určená ke konzumaci, nebo koupelím, bude i pěkným a zdraví prospěšným dárkem.

Zdroje: panírůžičková.cz, pestík.cz, fler.cz