Eukalyptový olej neslouží jen k provonění domova. Kromě toho, že ho můžete přidat do horké lázně nebo z něj vyrobit koupelovou sůl, pomůže vám i s únavou, vyčerpáním, nachlazením a hojením ran. Používá se také při výrobě deodorantů a ústních vod, protože účinky eukalyptového oleje jsou antiseptické a antibakteriální.

Výroba eukalyptového oleje je snadná

​​Nejznámějším způsobem, jak vyrobit esenciální eukalyptový olej, je tzv. enfleuráž. Během tohoto procesu se listy eukalyptu namáčejí do oleje při normální teplotě. Díky tomu se začnou postupně uvolňovat silice z listů a ty pak prostoupí okolní olej. Pro výrobu eukalyptového oleje budete potřebovat tmavou skleněnou nádobu, rostlinný olej (nejlépe slunečnicový nebo mandlový) a eukalyptové listy.

Nejprve naplňte skleněnou nádobu čerstvými nebo sušenými listy eukalyptu. Poté obsah zalijte rostlinným olejem tak, aby listy byly ponořené pod hladinou oleje. Nádobu uzavřete a nechte na tmavém, ale teplém místě louhovat dva týdny. Po dvou týdnech se na olej běžte podívat. Pokud se vám zdá, že je ještě málo vonný, nechte ho tam ještě týden pracovat. V případě, že je hotový, olej sceďte, aby v něm nezůstalo žádné smítko.

Použití eukalyptového oleje

Při léčbě nachlazení, ucpaného nosu nebo zmírnění příznaků astmatu nakapejte několik kapek eukalyptového oleje do horké vody v hrnci a pod ručníkem inhalujte 10 až 15 minut denně.

Eukalyptový olej se používá i jako přírodní léčba lupů, svědění pokožky hlavy nebo zbavení se vší. Několik kapek oleje smíchejte s jiným nosným olejem, jako je například olivový či kokosový olej, a aplikujte ho na vlasy. Dejte si ale pozor, esenciální olej se nedoporučuje pro děti mladší 5 let.

Kousl vás nějaký hmyz? Namažte si poraněné místo eukalyptovým olejem, který vzniklou ranku rychleji zahojí. Použít ho můžete i na hojení odřenin, vředů, popálenin či nepříjemných oparů.

Další skvělou vlastností tohoto blahodárného oleje je, že dokáže odstranit únavu, vyčerpání a stres. Vdechování jeho páry totiž stimuluje krevní oběh. Stačí nakapat pár kapek eukalyptového oleje do aromalampy či difuzéru a nechat působit.