Nemusíte čekat do Vánoc, abyste si domov vyzdobili přírodními dekoracemi. Stále více jsou trendy sezónní věnce na dveře nebo na stůl s tematikou daného ročního období. A protože podzim klepe na dveře, sepsali jsme vám návod na výrobu podzimního věnce.

Jak vyrobit podzimní věnec

Zatímco o Vánocích zdobíme věnce jehličnany a chvojím, v případě podzimního věnce použijte materiál, který nám toto období nabízí. Nejčastěji se jedná o pestrobarevné listy, větvičky různých keřů, traviny nebo břečťan. Krásně se na věnci budou vyjímat také větvičky s plody jeřabiny, hlohu či ptačího zobu. Na dozdobení se pak hodí plody stromů, jako jsou kaštany, žaludy, bukvice a šišky.

Dále budete potřebovat:

  • slaměný nebo polystyrenový základní kruh
  • mech na podklad
  • aranžérský drátek
  • tavicí pistoli
  • zahradní kleště

Jaký je postup:

1. Na slaměný nebo polystyrenový základ postupně přikládejte přírodniny. Pokud nechcete, aby základní kruh prosvítal mezi větvičkami, omotejte ho nejdříve mechem nebo barevnými listy. Na takto připravený kruh pak přidávejte nasbírané větvičky, traviny, sušené květiny, plody a aranžujte věnec do výsledného vzhledu.

2. Hodit se vám bude tenký zelený aranžérský drátek, kterým dobře zachytíte všechny komponenty na věnec. Drobnější věci, jako jsou žaludy, ořechy nebo kaštany, k věnci lépe přichytíte tavicí pistolí.

3. Pokud chcete věnci dodat ještě více na kráse, můžete na věnec přidat živé květiny. Skvěle vypadají na podzimním věnci například slaměnky, hortenzie, vlčí mák nebo slunečnice.

4. Hotový věnec už stačí jen zavěsit. Použít lze jakýkoliv provázek, kaloun, proužek pytloviny nebo také klidně tenký drátek.

Zdroj: ireceptar.cz, podzimni-dekorace.com