Nezoufejte, i takové dárky mohou ještě udělat spoustu užitku a radosti jinde. Nejprve se ale zkuste domluvit s dárcem (pokud víte, že to v rodině nezpůsobí nějaký konflikt nebo nepříjemnou atmosféru), zda by šlo takový dárek vyměnit za něco jiného nebo jej vrátit nebo zda by vám od dárku dali účtenku, abyste si výměnu či vrácení mohli zařídit sami. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí řeší dárky na poslední chvíli, lze je ještě stihnout vrátit do klasické 14denní lhůty. Některé obchody nebo e-shopy dokonce umožňují i třicetidenní lhůtu.

Prodat lze skoro všechno

V případě, že dárek nelze vrátit nebo vyměnit, zkuste jej nejprve prodat přes internet. Obchody jako bazos.cz, aukro.cz nebo letgo.cz jsou po Vánocích vždy plné „nevhodných“ dárků, které se však mohou hodit někomu jinému. Můžete využít i sociální sítě, kde se to nabídkami různých produktů také hemží, nebo klasické kamenné bazary a zastavárny, kde ale budete muset často zaplatit nějaké poplatky a navíc často čekat poměrně dlouhou dobu.

Odevzdejte to na charitu

Pokud neřešíte situaci, jestli za danou věc utržíte nějaké peníze, můžete ji jednoduše nabídnout někomu za odvoz nebo ji darovat charitě. Nejčastěji se nepotřebné věci umísťují do speciálních kontejnerů postavených na parkovištích u obchodů nebo v blízkosti sídlišť a podobně. Co do kontejneru patří, najdete na každém kontejneru uvedeno, většinou se jedná o textil, hračky, obuv a tašky či další doplňky.

Některé kontejnery patří společnostem, jako jsou Červený kříž nebo Charita. Věci z nich jsou roztříděny, kvalitní putují na potřeby pro lidi bez domova, do útulků a podobně, zbytek je roztříděn a zpracován na hadry, které se odvážejí například až do Asie či Afriky. Některé kontejnery jsou spravovány komerčními společnostmi a věci z nich mohou doputovat například do secondhandů do zahraničí.

Darujte věci k prodeji

Máte-li například nepotřebné předměty ze skla, porcelánu, kuchyňské potřeby a další, můžete se zkusit domluvit s domovy pro seniory, diakoniemi či dalšími charitativními společnostmi, zda by o jejich využití neměly zájem. Rovněž můžete své nepotřebné dárky věnovat do dobročinných obchůdků nebo azylových domů.

Dobročinné obchůdky fungují na principu darování a prodeje tak, že můžete nějakou věc darovat a při té příležitosti si třeba jinou koupit, a podpořit tak chod charitativního obchůdku, nebo jen své věci (neponičené a v dobrém stavu) přinést jako dar. Nejčastěji se prodává samozřejmě oblečení, ale také drobné dekorace, šperky, dokonce i knihy nebo hračky pro děti. Jediné, co sem nenoste, je elektronika.