I starší kus tuhého mýdla může být doma užitečným pomocníkem. Dá se z něj vyrobit ekologické tekuté mýdlo, provoní vaši skříň nebo spraví protivné vrzání starých dveří. Kromě toho si ale umí poradit s celou řadou dalších věcí.

1. Mýdlo spraví drhnoucí zip

Drhne vám u bundy, kalhot nebo u kabelky zip? Nesnažte se ho silou rozpohybovat a vezměte si na pomoc tuhé mýdlo. Potřete kouskem tuhého mýdla zoubky zipu v postiženém místě, párkrát opatrně přejeďte jezdcem nahoru a dolů, a je po problému.

2. Uvolní drhnoucí šuplíky

Když zásuvky u komody, prádelníku či kuchyňské linky drhnou a jdou ztuha otvírat a zavírat, potřete mýdlem spodní část zásuvek i lišty, po nichž se šuplíky pohybují.

3. Mýdlo pomůže s odemykáním dveří

Nejdou vám snadno odemknout dveře a zdá se, jako by zámek zatuhl? Stačí, když klíč pořádně namydlíte a několikrát s ním v zámku otočíte.

4. Odstraní zápach z bot

Mýdlo odvede skvělou práci i v botníku. Pomáhá totiž eliminovat nepříjemný zápach z bot. Stejně tak lze mýdlo vložit i do zavazadel, která používáte jen zřídka. Vyhnete se tak nepříjemnému zápachu zatuchliny.

5. Skryje oděrky na stěně

Kdo často a rád mění v interiéru obrázky, ví o tom své. Většinu drobných oděrek na stěně se často snažíme zakrýt, aby nebyly tolik na očích. Než se dáte do míchání sádry, vyzkoušejte kousek mýdla, kterým nedokonalosti na zdech přejedete. Stačí si jen pohlídat správný odstín.

6. Odradí domácí mazlíčky

Okusuje váš nový čtyřnohý mazlíček nábytek? Jestli nechcete, aby dostaly komody pořádně zabrat, potřete části, na které dosáhne, obyčejným mýdlem. S ohledem na svého mazlíčka však zvolte 100% přírodní. Chutnat mu určitě nebude a s trochou štěstí se okusování odnaučí.

7. Zabrání mlžení

Jestli se vám po každém koupání rosí v koupelně zrcadlo, není nic jednoduššího, než ho před mytím pořádně namydlit a vyleštit do sucha. Díky ochranné vrstvě už vás zamlžené zrcadlo rozčilovat nebude. Stejný trik můžete vyzkoušet i na brýle.

8. Snadné šití

Pokud rádi šijete, pak se vám tento trik s mýdlem bude rozhodně hodit. Některé druhy látek jsou klouzavé a jehla se do nich špatně zapichuje. Tento problém vyřešíte tak, že jehlu zasunete do mýdla. Hrot bude pak hezky namazaný a šití bude hračka. Z mýdla můžete vytvořit i šikovný jehelníček, a jehly tak budete mít neustále připravené k šití.

Zdroj: ireceptar.cz, thespruce.com