Na pravidelnou údržbu hrobů si dnes udělá čas málokdo; doba je uspěchaná, hřbitov může být vzdálen příliš daleko od bydliště a nakonec své zesnulé blízké nosíme celý rok v srdci a ve vzpomínkách, takže z úpravy místa posledního odpočinku se stává spíš určitá povinnost. Poslední říjnový víkend pak na hřbitovy vtrhne invaze věnců, květin a svíček, každý se snaží na poslední chvíli naaranžovat hrob, jak se dá. Dušičkové věnečky a zbytky květin v zavařovacích sklenicích pak na hřbitovech vídáme ještě při jarní oblevě.

Jak tedy hroby vyzdobit, aby vypadaly udržovaně, i když jim nemůžeme věnovat pravidelnou péči? Na hrobě s kamennou deskou, kam nemůžeme nic zasadit, vynikne například okrasný květináč s chryzantémami, které zde pokvetou celý podzim. Hodí se také truhlíky s vřesy a vřesovci, jejichž druhy se dají nakombinovat tak, aby tu vždy něco kvetlo po většinu roku. Různé odrůdy vřesu obecného (Calluna vulgaris) nás těší květy od července až do prosince, vřesovec pleťový (Erica herbacea) kvete od ledna do března. Přestože se jedná o poměrně odolné rostliny, truhlíky by měly být umístěny v závětří a nejlépe na místě, kam jde slunce, aby přes zimu nepromrzly.

Pro hroby ve stylu malého záhonku vybíráme rostliny podle umístění. Přistínění snese hortenzie, bohyška, barvínek a břečťan, plné slunce vyžadují netřesky a rozchodníky, mateřídouška nebo šater. Vyplatí se vybírat půdopokryvné druhy, které se rychle rozrůstají a vytvářejí živé koberečky. Pokud na hřbitově není vyhovující půda, můžete ji upravit speciální zeminou pro hroby.

Velice upraveně vypadají hroby zčásti vysypané drobnými kamínky. Pro osázení rostlinami vám tak zbyde mnohem menší plocha, o kterou se bude třeba starat. Mezi kamínky pak můžete umístit lucerničky se svíčkami nebo jiné dekorace - celoročně budou vypadat pěkně třeba kamenné koule nebo různé sošky dle vašeho vkusu. Malou inspiraci najdete v galerii.