Sklo a keramika se běžně po každém sprchování orosí a voda z nich stéká velmi pomalu. Nečistoty na nich pak zaschnou a drží se zuby nehty. Stejně tak mají skvělou příležitost i bakterie, které se ve vlhkém prostředí množí přímo geometrickou řadou. V zájmu našeho zdraví bychom jim měli veškeré snažení překazit - větráním a dostatečnou teplotou.

Tip: Sklo můžete vyčistit s použitím ingrediencí, které máte běžně doma: s nečistotami se popere rozředěný bílý ocet, pomůže vám i jedlá soda.

Proč se koupelna rosí?

Teplota je důležitý faktor nejen kvůli pohodlí, ale i z hlediska kondenzace vodní páry, kterému bychom nejraději v koupelně zamezili. Při sprchování a koupání se vlhkost vzduchu v koupelně samozřejmě několikanásobně zvýší. Pokud dosáhne určité hodnoty, vnímáme ji jako páru, jelikož začne kondenzovat na površích, kde je teplota chladnější. Ideální je držet relativní vlhkost vzduchu pod touto hodnotou, protože jinak budou veškeré povrchy v koupelně vystaveny při každém sprchování nebo koupání vysoké zátěži, a navíc může dojít k vytvoření již zmíněných plísní.

Chytrý úklid

Bakteriím v koupelně můžeme čelit velmi důkladným čištěním a sušením skla po každém sprchování. Jenže donutit některé členy rodiny, aby každý večer vzali stěrku… K dostání je ale i sklo se speciálním povlakem, na kterém voda tolik neulpívá.

Sklo, ze kterého voda steče

Povlak na vnitřní straně skla tvoří kovové oxidy, které odpuzují vodu. V porovnání s běžným sklem z něj voda stéká daleko rychleji a sklo se výrazně méně zapařuje. I to minimum kapiček, které stihne zaschnout, vyčistíme s daleko menším úsilím. Při pravidelném čištění sklo nezbělá a zůstane takové, v jakém stavu jsme ho pořídili.

Pro naše zdraví

Sklo SGG TIMELESS dostává svému názvu, a pokud se o něj budete dobře starat, čas na něm nezanechá žádné stopy. Starosti se zaschlými kapičkami, se kterými se čisticí prostředky vypořádávají jen těžko, rázem odpadnou. A s menším množstvím bakterií je náš domov zase o něco zdravější. Další tipy a nápady, jak si co nejvíce zpříjemnit bydlení, najdete na webu www.zijesemihezky.cz.