Tvrzení, že blecha psí na člověka nejde, platí jen do určité míry. Blecha si na vaší holé kůži nevytvoří pohodlný domov, ale to neznamená, že po vás nemůže skákat a napít se vaší krve. Bleší štípance doprovází nepříjemné svědění a někdy i alergická reakce.

Pro domácí mazlíčky jsou blechy stejným trápením jako pro lidi, a navíc jim hrozí i riziko přenesení různých virových infekcí nebo střevních parazitů. U blech je nejvíc zrádné, že dokážou přežít bez potravy i několik týdnů. Vajíčka se pak zpravidla líhnou mimo tělo hostitele, takže přestože je srst psa nebo kočky dokonale vyčištěna, za necelý měsíc se v ní ubytují nové dospělé blechy, které se nenápadně líhly mezi vlákny koberce.

Pokud tedy mazlíčka podrobíme jednorázové odblešovací kúře, parazitů se zbavíme jen dočasně. Veterináři proto doporučují volit kúry s dlouhodobým účinkem, případně je opakovat minimálně po dobu tří měsíců, aby se podchytila všechna vývojová stadia blech.

Některé v minulosti osvědčené přípravky přitom bohužel nezabírají, protože si proti nim blechy vyvinuly imunitu. Jestliže vám léta zabíraly určité šampony nebo kapky spot on, může se stát, že tentokrát budete muset vyzkoušet jiný prostředek, například obojek nebo tabletu. V každém případě je vhodné nechat si něco doporučit přímo od veterináře.

Zatímco dospělé blechy lze zahubit poměrně úspěšně, miniaturní kukly přilepené k plochám v okolí pelíšku často neodstraníme ani vysavačem. Jsou velmi odolné a drží se. Pomoci může parní čistič. Potah pelíšku a další pratelné tkaniny v okolí, včetně ložního prádla, pak vypereme při vysokých teplotách, které nežádoucí organismy zlikvidují. A protože mazlíčci zpravidla vymetou v bytě každý kout, je potřeba důkladně vyčistit skutečně celou domácnost.

Obezřetní musíme být při používání sprejů proti hmyzu, jelikož obsahují látky, jimiž se přiotráví nejen blechy, ale i kočky. Pokud vás blechy válcují delší dobu, nebude od věci povolat na pomoc deratizační firmu. Předem se však zeptejte na způsob aplikace - může se stát, že se do ošetřeného bytu budete moci se svými mazlíčky vrátit až po 24 hodinách.