V loňském roce způsobili vykradači chat celkovou škodu přes 26 milionů korun, přičemž čtvrtina všech vloupání proběhla ve Středočeském kraji. Zloděje zajímají hlavně předměty, které se dají dobře zpeněžit - sekačka na trávu, jízdní kolo, elektronika. Pokud nemáte možnost všechny cennosti z chalupy odvézt a přes zimu uskladnit u sebe doma, určitě se vyplatí sjednat si proti vloupání pojištění. Počítejte ale s tím, že pojišťovna bude požadovat, abyste svou chalupu vhodným způsobem zabezpečili.

Všechny cenné předměty si předem nafoťte, u spotřebičů a elektroniky si zapište jejich výrobní čísla. V případě krádeže tak budete mít naději, že policisté ukradené věci najdou v zastavárnách.

Jednotlivé věci jako jízdní kola nebo pneumatiky se také dají připevnit ke stěně, podlaze nebo stropu pomocí pevného lanka či řetězu a opatřit zámkem typu x box. Na druhé straně není nutné zamykat vnitřní dveře, zloději by je akorát poničili a způsobili tím ještě víc škod.

Když to nejde dveřmi...

Kvalitní zámek s cylindrickou vložkou nenechavce odradí od pokusu dostat se dovnitř dveřmi, nejspíš to ale v takovém případě zkusí oknem. Tradičním způsobem zabezpečení oken jsou mříže, moderním a elegantnějším bezpečnostní fólie. Okno, na které ji nalepíte, bude v podstatě nerozbitné. Sklo se nakřápne, ale střepy zůstanou přilepené k fólii, kterou nejde jen tak protrhnout.

Drahý kamerový systém se pro chalupu nejspíš nevyplatí kupovat, zloději by nakonec mohli odcizit i jej. Nenechavce nicméně můžete vystrašit levnou atrapou bezpečnostní kamery, která vypadá i bliká jako skutečná a funguje na baterie. O něco dražší hračkou je pak fotopast, jež zachytí jakýkoli pohyb na vašem pozemku a bude vám posílat fotografie přes MMS. Díky jejím záznamům uvidíte nejen případné nezvané osoby, ale třeba i veverky, ptáky a jinou faunu, která k vám přes zimu zabloudí.