Jaké jsou příčiny průvanu

Průvan v oknech může být způsoben několika faktory. Je dobré si příčinu zjistit, abyste věděli, co proti průvanu do oken pořídit. Okna, která mají svařovaná těsnění, mohou mít v rozích tvrdé sváry, a ty jsou způsobeny nekvalitním zpracováním v tomto místě. Těsnění, které se zploštilo a nepruží, také neplní řádně svou funkci. Tuto vadu můžete napravit nahrazením zploštělého těsnění novým.

Problémem může být také znečištěné těsnění, které je většinou tam, kde se často větrá a je otevřená ventilace. Řešením je jeho důkladné omytí a očištění a samozřejmě následná pravidelná údržba, aby se problémy neopakovaly.

Dalším místem, kterým často táhne, jsou mezery pod parapety, zde je oprava poněkud náročnější, protože se musí vnitřní, v některých případech i vnější parapet sundat, prostor pod ním vyrovnat a instalovat nový parapet. Průvan způsobuje i popraskaný tmel u starších oken okolo okenních tabulí.

Jak zabránit průvanu

Průvanu se můžete zbavit tak, že pořídíte nové těsnění. K dostání jsou pryžová a pěnová těsnění, která jednoduše nalepíte pomocí samolepicí pásky. Před nalepením je třeba místo důkladně očistit a odmastit.

Další možností je pořídit těsnění, které se vkládá do drážky vyfrézované po obvodu okna. Počítejte ale s tím, že zde je instalace náročnější a vzniká při ní mnoho prachu. Proto je možná lepší přizvat si na tuto práci odborníky, kteří jsou vybaveni potřebnými nástroji.

Průvanu také zabráníte instalací předokenních rolet či žaluzií, které zaručí těsnost, tepelnou a zvukovou izolaci.

Pomůžete si také kvalitními závěsy. Jejich výhodou je nízká cena a mnoho možností při volbě materiálu, barev a vzorů. Dejte si ale pozor, aby nebyly delší, než je radiátor pod oknem, aby nebránily topení.

Často se volí proti průvanu také textilní válce, které se umisťují před spodní rám okna. Mohou být hezkým doplňkem interiéru, ale jejich funkce tak jako u závěsů není dokonalá. Mají ale výhody, jako jsou cena, dostupnost a variabilita. Ti tvořiví si můžou takové polštáře vyrobit i sami doma.

Zdroj: ireceptar.cz, primanapady.cz