Zamlžování zrcadla v koupelně není příjemná ani estetická záležitost, a proto by ho většina z nás ráda odstranila. Způsobů, jak se zamlžováním bojovat, je naštěstí dost, od těch nejjednodušších po technologicky sofistikované. Projdeme si postupně všechny.

Nejjednodušší větrání

Tím ale nemyslíme větrání, až když se nám zrcadlo zamlží. Klíč k úspěchu je pravidelné větrání domácnosti několikrát denně, aby se v ní nedrželo vlhko. U koupelny alespoň dvakrát denně otevřete okno, pokud ho vaše koupelna má, nebo dveře, aby se snížila vzdušná vlhkost.

Využijte prostředky, které už máte v koupelně

Mezi tyto běžně používané prostředky patří pěna na holení, sprchový gel či tuhé mýdlo. Princip je pokaždé stejný – na suché zrcadlo naneste kapku sprchového gelu, trošku pěny na holení, je jedno, zda je pro dámy, či pány, nebo zrcadlo „počmárejte“ kostkou mýdla. Poté prostředek ve všech případech rozetřete rovnoměrně po celé ploše, a nakonec zrcadlo pečlivě vyleštěte. Vznikne lidskému oku neviditelný film, který ale bude velmi dobře odpuzovat vodu, a tím zabrání rosení zrcadla. Sprchový gel je trošku náročnější, co se eliminace šmouh týče, musíte použít opravdu malé množství. Tuhé mýdlo i pěna na holení se roztírají velmi dobře, skvěle se vyleští a šmouh se nemusíte bát.

Prostředky pro příznivce moderních technologií

Pro ty, kdo nechtějí zrcadlo ručně leštit, existuje dražší, nicméně rovněž účinná a pohodlná varianta, a to topné fólie, které se instalují na zadní stěnu zrcadla. Ty zamlžování zrcadla zabrání tím, že ho zespodu zahřívají. Tyto fólie mohou zároveň sloužit jako hlavní či vedlejší zdroj vytápění koupelny.

Tip na topnou fólii proti zamlžování zrcadla v koupelně – Amirro Ecofilm

Se speciální fólií Ecofilm od Amirra bude zamlžování koupelnového zrcadla minulostí. Fólie se lepí na zadní stranu zrcadla, které zahřívá, a brání tak jeho zamlžení. Z fólie vede kabel, který je možné připojit například na osvětlení zrcadla nebo na samostatný vypínač či na časový spínač, pohybové čidlo apod. Po zapnutí se zrcadlo odmlží během 1–2 minut. Topná fólie Ecofilm je k dostání ve třech různých velikostech od 872 Kč na www.zrcadla.cz.

Zdroje: heat-home.cz, veneti.cz/blog, hobby.instory.cz, materiál společnosti Amirro