Každý pes má rád pohyb a procházky. Výdrž a rychlost se ale u každého psa liší. Pokud tedy máte loudavého buldočka, který se díky krátkému nosu rychle přehřívá, předem počítejte s tím, že dlouhé trasy a rychlé tempo nebudou nic pro něj.

Nepokoušejte se se svým psím parťákem hned trhat běžecké rekordy. První den se proběhněte jen kolem domu, druhý den společně proklusejte pár okolních ulic a třetí den zaběhněte zase o kus dál. Postupně posouvejte hranici svých možností a za pár týdnů zjistíte, že vy a váš pes společně doběhnete kamkoliv.

Kdy začít běhat se psem?

S během můžete začít kdykoliv. Má to ale svá pravidla:

1. Poslušnost

Než vyběhnete se psem, je důležité natrénovat poslušnost. Je nezbytné, aby na vás byl pes napojený a ovládal alespoň nejzákladnější povely. Nikdo asi nechceme psa, který nám během běhu uteče za srnou nebo bude skákat po lidech. V začátcích je lepší běhat se psem na volno. Zvykne si, že při běhu není čas na zastávky k čenichání, ale má se soustředit jen na vás. Průběžně psa odměňujte oblíbenými pamlsky.

2. Zvolte správnou trasu a počasí

Snažte se najít lesní nebo polní cesty na běhání. Pro psa jsou tyto cesty zdravější a navíc se vyhnete mnoha lidem, psům a dalším rušivým elementům. Stejně tak dbejte na počasí. Pokud je venku příliš teplo, zajděte si zaběhat brzy ráno nebo večer.

3. Najděte si parťáka

Na samotný trénink běhu se zapřaženým psem se pokuste najít parťáka, který už je se svým psem sladěný. Poběží před vámi a soutěživá povaha vašeho psa zařídí zbytek. Bude se snažit dvojici předhonit a nic jiného ho zajímat nebude.

Běhání se štěňaty

Běhání se psem se doporučuje až od 1 roku. První rok se totiž psům vyvíjí kostra a velká zátěž by mohla vývoj narušit. Tento čas tedy věnujte výchově a tréninku poslušnosti. Důležitá je také socializace s jinými psy.

Pomůcky na běhání

Stejně jako při klasickém běhu je potřebná kvalitní běžecká obuv, prodyšné a pružné oblečení a speciální sedák, ke kterému připnete vodítko s amortizérem a postroj pro psa. Samozřejmě lze se psem běhat na volno nebo vodítko držet v ruce. Tato možnost ale není příliš pohodlná.

Zdroj: Rungo.cz, Behejsepsem.cz