Pohanka bývá někdy mylně zařazovaná mezi obiloviny, ve skutečnosti se ale jedná o rostlinu z čeledi rdesnovitých, kam patří také šťovík či rebarbora. O používání pohanky na našem území existují zmínky ze 17. století, dovezena sem však byla pravděpodobně už o čtyři století dříve. Největší tradici mělo její pěstování na Valašsku a používala se při pečení chleba nebo pro výrobu kaší. Postupně upadala v zapomnění a byla nahrazena bramborami a pšenicí. V posledních letech se v rámci zdravé výživy dostává opět na výsluní.

Příprava pohankových palačinek není žádná velká věda. Podívejte se na postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube


Jakou variantu zvolit?

Pohanku seženete v různých podobách, které mají různé kulinářské využití. Celá loupaná zrna zůstávají kompaktní a sypká, proto se hodí hlavně do rizot, nákypů nebo jako příloha. Neloupaná pohanka se nehodí na vaření, ale je určena ke klíčení. Pohankovou lámanku využijete na sladké i slané kaše a hodí se také k zahuštění polévek, omáček nebo směsí z mletého masa. Další formou je pohanková mouka, která je přirozeně bezlepková a hodí se pro přípravu pečiva, těstovin, lívanců, palačinek i cukroví. Její chuť je jemnější, a proto je ideální volbou, pokud s pohankou začínáte.

Zázrak na křečové žíly

K největším přednostem pohanky patří vysoký obsah rutinu, který v kombinaci s vitaminem C podporuje funkce cévního systému, a doporučuje se v rámci prevence i léčby křečových žil a hemoroidů. Mimo to pomáhá při regeneraci jater, podporuje mozkovou činnost a působí proti srážení krve. Dále je pohanka zdrojem plnohodnotných bílkovin a vitaminů E, B1 a B2. Také obsahuje velké množství vlákniny, vápníku, cholinu, antioxidantů a aminokyselin.


Pohankové palačinky se šunkou, sýrem a vejcem

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut na odležení těsta

Počet porcí: 8 palačinek

Ingredience:

  • 250 g pohankové mouky
  • cca 200 ml vody
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • sůl
  • rostlinný olej


Náplň:

  • 8 plátků šunky
  • 150 g nastrouhaného sýra
  • 8 vajec


1) Do misky nasypte pohankovou mouku a přidejte půl lžičky soli. Ve středu udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a pomocí metličky ho důkladně rozšlehejte.

2) Postupně za stálého míchání přidávejte po částech vodu, dokud nevznikne tekuté těsto. Poté vmíchejte rozpuštěné máslo.

3) Misku s těstem zakryjte a nechte minimálně hodinu odpočinout.

4) Rozehřátou pánev lehce potřete olejem, nalijte na ni těsto a roztáhněte ho do krajů.

5) Po otočení palačinky na ni položte plátek šunky, přidejte strouhaný sýr a doprostřed rozklepněte vejce. Bílek jemně roztáhněte do stran.

6) Okraje palačinky přeložte tak, aby vytvořily čtvercový tvar, ale nedotýkaly se žloutku.

7) Jakmile bude vajíčko hotové, můžete palačinku podávat.

Tipy navíc

  • Pohankové palačinky jsou typické pro bretaňskou kuchyni, odkud získaly i svůj název – galette bretonne.
  • Jako náplň do pohankových palačinek můžete použít například také špenát, houby, uzeného lososa, krémový sýr nebo zeleninu. Výborně chutnají i nasladko.
  • Pokud vám nedělá problém lepek, můžete část mouky nahradit pšeničnou hladkou moukou.


Zdroj: bezlepkov.eu, www.meilleurduchef.com