Největší vrásky dělá zahrádkářům závlaha, zvláště pokud očekáváme vlnu veder a málo deště. Jestliže nemáte nainstalovaný samozavlažovací systém s vodními hodinami, u kterých nastavíte čas i délku závlahy, budete muset zahradu před odjezdem důkladně zalít.

Udržení vlhkosti půdy můžete zajistit hydrogelem. Ten se prodává ve formě prášku nebo krystalků a po styku s vodou získá gelovou konzistenci, která v sobě udrží vodu až do příštího deště. Nejlepší je smíchat ho se zeminou už při výsadbě, ale jde ho vpravit do země i dodatečně. Musíte ho však zapracovat hlouběji do půdy, nejlépe až ke spodku kořenů. Hydrogel v žádném případě nepřisypávejte na povrch, absorboval by všechnu vodu a rychle se zase vysušil, takže k rostlinám by se žádná vláha nedostala.

Půdu na záhonech i okolo keřů a stromů byste měli zbavit plevele, zkypřit a přikrýt mulčem, který ji ochrání před vysycháním a zmírní růst nového plevele. Rostliny v truhlících a v květináčích se doporučuje přenést na stinné místo, aby na ně nepražilo přímé slunce. Nejlépe jim bude pod stromy nebo pod stříškou - myslete na to, že nejen sucho, ale i vydatný déšť nebo krupobití může květinám vážně ublížit.

Rostlinám vysazeným v nádobách můžete narychlo pořídit nebo i vyrobit vlastní samozavlažovací systém. Existuje hned několik vychytávek:

Knot: Jde o starý osvědčený postup, kdy jeden konec knotu zapustíte do květináče nebo ho protáhnete drenážním otvorem a druhý vložíte do vyvýšené nádoby s vodou. Místo knotu můžete použít i tkaničku od bot, utěrku nebo silonové punčocháče, zkrátka všechno, co je schopno nasát vodu.

PET lahev: Do víčka uděláte horkou jehlou malé dírky, lahev naplníte vodou, uzavřete a zapíchnete hrdlem do květináče. Rostlina tak získá konstantní přísun vody v malých dávkách.

Automatický kapkový zavlažovač: Elegantní, profesionální, ale i dražší řešení představují automatické systémy typu Gardena, u nichž můžete nastavit intenzitu, dobu i přesné množství závlahy podle druhů i počtu rostlin. Systém Gardena seženete za zhruba 3000 Kč.

Co ještě zbývá?

  • Otrhat zralé ovoce a posbírat to spadané, aby na zemi nezahnívalo a zbytečně nepřitahovalo hmyz.
  • Sklidit zeleninu. Zelenina je naštěstí méně náročná na péči a nemusíte se o ni v době nepřítomnosti tolik obávat.
  • Doplnit vodu v jezírku a zajistit přísun čerstvého vzduchu do skleníku.
  • Sestříhat keře, abyste se nevrátili do džungle a sousedé si nestěžovali, že vaše zahrádka prorůstá až k nim.
  • Ovoce i zeleninu můžete přikrýt sítěmi, které plody ochrání před mlsnými zobáky ptactva.