Vánoční hvězda neboli pryšec nádherný je původem mexická rostlina, která ke konci roku zdobí nejednu domácnost. Máloco totiž dokreslí vánoční pohodovou atmosféru tak, jako specifické červené listy této rostliny. Málokdo přitom ví, že jde o trvalku. Při správném pěstování vám tak může vydržet mnoho let.

Kde rostlinu skladovat?

Důležitý je už samotný výběr rostliny. V obchodě je dobré vyhlédnout si zdravý kousek se silnými a hustými zelenými listy. Výběr zdravého kousku je základ úspěšného pěstování.

Díky svému mexickému původu je rostlina zvyklá na silné slunce, vyšší teploty a střídmé srážky. Ideální pokojová teplota je tak mezi 15 a 22 stupni Celsia. Vánoční hvězda sice vynikne na krbové římse nebo na stole u adventního věnce, ale nejlépe se jí bude dařit na parapetu okna orientovaného na jih. Přímé podzimní až zimní světlo květinu, která je zvyklá na mexický žár, nijak neohrozí.

Jak zalévat vánoční hvězdu?

Vánoční hvězda nemá ráda sucho, ale ani příliš vlhké prostředí, ve kterém jí žloutnou listy a uhnívají kořeny. Obecně v tomto případě platí, že méně je více. Jinými slovy, nedostatek vody rychle vyřešíte zálivkou, ale přelitý pryšec už byste uzdravili obtížněji.

Ideální je květinu zalévat vrchem vlažnou a odstátou (nebo dešťovou) vodou. Při běžné pokojové teplotě postačí zalévat květinu jednou za 2-3 dny, v případě vyšších teplot nebo sušších místností je žádoucí denní zálivka.

Mějte na paměti, že čtvrt hodiny po zalití je vhodné květináč s miskou zkontrolovat. Přebytečnou vodu vylijte, jinak by poškodila květinu.

Takto opečovávaná květina vám vydrží nejméně celý adventní čas.

Zdroje: Prozeny.cz, Novinky.cz, Nkz.cz