Kompostování: Jak začít?

Nejprve si vyberte místo, kam kompost umístíte, nezapomeňte promyslet i vhodné kompostovací zařízení. Kompost by měl být mimo dosah přímého slunečního svitu, větru a hustého deště. Když budete vybírat kompostér, myslete na přístup žížal a jiných půdních organismů. Podložka kompostéru má mít propustný materiál.

Menším zahrádkářům stačí plastové kompostéry o objemu 400 až 600 litrů. Pokud máte větší zahradu, bude pro vás vhodnější větší kompostér, který si můžete vyrobit sami – z plotovek, desek. V tomto případě nezapomeňte na prázdné dno a možnost odstranění jedné z desek při překopávání a používání kompostu.

Když máte kompostér na místě

Na dno připraveného kompostéru umístěte drobné větvičky či vrstvu slámy. Díky nim se do kompostéru dostane vzduch, zamezíte tak zápachu. Pokud do kompostu přidáte najednou větší množství listí, trávy či zbytků zeleniny, je vhodné kompost promíchat s trochou zeminy, díky čemuž ulehčíte práci drobným živočichům.

Kompost je vhodné jednou až dvakrát překopat, aby se do něj dostal dostatek vzduchu. Zajistí to rychlejší vyzrávání kompostu.

Co do kompostu patří?

Do kompostu patří zbytky ovoce a zeleniny, slupky z citrusových plodů pouze v malém množství, odkvetlé květiny nenapadené škůdci nebo chorobami, tráva, listí a drobné větve, štěpka, piliny, hobliny, kůra, popel z dřeva, čajové sáčky, káva, trus drobných hospodářských zvířat.

Co do kompostu nepatří?

Do kompostu nepatří plevele a rostliny napadené škůdci a chorobami, nať z brambor, pecky z ovoce, kosti, maso, tuk, kameny, suť, popel z uhlí, porcelán, kov a jiné nerozložitelné materiály.

Kompost a vlhkost

Kompost by neměl být příliš suchý, ale ani mokrý. Při přemokření by mohlo dojít k hnití, sucho naopak kompostovací procesy utlumí. Suchý kompost poznáte podle šedě zbarveného procesu. Nově přidaný materiál se nebude rozkládat, nebo jen velmi pomalu. Suchý kompost je vhodné pokropit dešťovou vodou, překopat a přidat dostatek čerstvého a vlhkého materiálu.

Příliš mokrý kompost se projevuje silným zápachem – kompost je třeba chránit před zatékáním vody. Do mokrého kompostu nepřidávejte vodnaté ovoce ani zeleninu, pouze listí, slámu a suchou zeminu.

Kdy kompost používat?

Kompost můžete používat po 8 až 10 týdnech od jeho založení. V této době nebude plně vyzrálý, je vhodný k mulčování. Zralý bude po 7 až 12 měsících.

Zdroj: kompostery.cz, ireceptar.cz