Ponořte se do podmořského světa kdykoliv se vám zachce a v pohodlí domova. Vytvořit si mořské akvárium zvládne i úplný začátečník. Při jeho zakládání se fantazii meze nekladou.

Většina akvárií se slanou vodou je útesových. Jsou vytvořena podle korálových útesů v moři. Domov zde nacházejí korály a různé živočišné druhy. Existují však i čistě rybí. Nejprve byste se tedy měli zamyslet nad tím, které mořské ryby byste nejraději chovali. Obyvatelé vašeho akvária ovlivňují jeho velikost a různé podmínky, jako jsou koncentrace živin, světlo nebo síla proudění.

Zdroj: Youtube

Výběr nádrže

Vybrat si můžete nejrůznější skleněné nádrže. Jejich velikost se pohybuje od malých akvárií s maximálně 54 litry až po velká akvária nad tisíc litrů. Pamatujte však na to, že čím větší akvárium, tím lépe se vaše ryby budou cítit.

Základní technické vybavení

1. Osvětlení

V akváriích se slanou vodou se často používají halogenidové výbojky (HQI) nebo zářivky T5. Barva a intenzita světla by se měla co nejvíce přiblížit přírodním podmínkám. Například pro imitaci slunečního světla jsou vhodná svítidla s barevnou teplotou alespoň 5 200 Kelvinů. Vhodnější je však teplota 10 000 Kelvinů.

2. Filtrace

Mořští tvorové potřebují vždy čistou vodu. Jako akvarista si proto musíte pro mořské akvárium pořídit vhodné filtry. V mořských akváriích se používají například hladinové sběrače nečistot. Udržují vodu čistou a filtrují organický i anorganický odpad.

3. Proudění

Většina mořských živočichů je zvyklá na silné proudění. Přivádí do vody dostatek kyslíku a zbavuje ji metabolitů z korálů. Proudové čerpadlo simuluje proud mořské vody v celém akváriu. Ochranná mřížka při tom zabraňuje nasátí ryb. Čerpadla pravidelně čistěte, abyste zabránili snížení výkonu.

4. Regulace teploty

Obyvatelé vašeho mořského akvária se obvykle cítí nejlépe při teplotách mezi 24 a 26 °C. Díky topítku a teploměru v nádrži snadno udržíte ideální teplotu.

Jak založit akvárium

Už jste našli ideální místo pro akvárium? Pak můžete nádrž vyčistit teplou vodou a potom ji vybavit technickým vybavením. Další krok je instalace osvětlení a proudového čerpadla pro vytvoření ideálních podmínek proudění a pro snadnější plnění akvária. Vše funguje? Chcete-li si to ověřit, proveďte v ideálním případě zkušební provoz s vodou z vodovodu.

Poté následuje vybavení dekoracemi. Můžete použít například útesovou skálu ke stavbě jeskyní, pilířů a kaňonů. Nechte zároveň prostor pro přibližně stejné množství živých kamenů. K fixaci je vhodné netoxické podvodní lepidlo.

Nakonec napusťte vodu

K naplnění akvária budete potřebovat osmotickou vodu. Tu si můžete koupit již hotovou nebo si ji vyrobit sami osmózou z kohoutkové vody a obohatit ji o cca 35 gramů mořské soli na litr. Vždy sledujte hustotu vody. Udává totiž slanost vody. Měla by dosahovat hodnot 1,022 až 1,024 gramu na mililitr při 25 °C. Obsah soli změříte pomocí hustoměru a hodnotu pH pomocí pH metru.

Zdroj: zoohit.cz, moia.cz