Uspořádání podkrovní kuchyně se může zdát na první pohled obtížné. Proto doporučujeme obrátit se na zkušeného návrháře interiérů nebo architekta, který dokáže vymyslet nejen účelné a funkční, ale i estetické řešení. Pokud si však na zařízení kuchyně v podkroví troufáte sami, berte ohled na šikmé stropy a střešní okna a neustále mějte na paměti podchozí výšku kuchyně.

Kam umístit kuchyňskou linku

Pokud máte v místnosti stěnu, která není zkosená, máte vyhráno a kuchyňskou linku k ní můžete postavit. V případě, že vám tento luxus prostor neumožňuje, myslete především na výšku stropu nad pracovní plochou, abyste se při vaření nebouchali do hlavy. Obecně platí, že čím je sklon střechy menší, tím by měla být kuchyňská linka hlubší (klidně až 90 cm). Dostanete se tak dále od nejnižšího místa a budete mít k dispozici více pracovní plochy.

Stejně tak dbejte na úložný prostor. Vzhledem k tomu, že budete ochuzeni o horní skříňky, můžete si pomoci policemi přidělanými na zeď a efektivním využitím spodních skříněk.

Zdroj: Youtube

Digestoř nesmí chybět

Podkrovní kuchyně má asi o ⅓ menší objem vzduchu, takže zde dochází k rychlejší změně vlhkosti a šíření pachů. Pořiďte si proto výkonný odsavač par. Ten můžete nainstalovat i na šikmý strop, ale pouze v místě s dostatečnou výškou stropu. Případně použijte digestoř se spodním odtahem.

Osvětlení kuchyně

Klasická stropní světla v podkroví moc neužijete, hodí se maximálně nad kuchyňský ostrůvek a nad jídelní stůl (pokud se nenachází pod šikminou). Raději proto vsaďte na úsporné LED osvětlení, například LED pásky nebo reflektory, které lze zabudovat do šikmých ploch. Díky tomu také opticky zvětšíte prostor a omezíte stíny vrhané šikmými stěnami.

Zdroj: westwing.cz, baumax.cz