Kuchyně je srdcem každého domova, a je proto žádoucí, aby byla útulná, funkční a komfortní. A přesně tyto vlastnosti najdeme u skandinávského stylu. Mezi jeho další poznávací prvky patří čisté linie, neutrální barvy a vzdušnost. Úložné prostory i dekorace jsou promyšleny tak, aby ladily s kuchyní a přitom nenarušily její čistý vzhled. Jak tedy zařídit kuchyni v severském stylu?

1. Zvolte světlé barvy

V severském stylu najdete zejména světlé barvy, protože opticky zvětšují prostor a působí čistým dojmem. Dominuje zde bílá barva, kterou doplňují šedé, béžové nebo černé odstíny. Zvolit můžete i keramický dřez a kuchyňskou baterii v bílé barvě, které patří mezi trendy posledních let. Pokud nejste fanoušky keramických dřezů, můžete vybrat tectonitové nebo silgranitové dřezy.

2. Přírodní materiály hrají prim

Mezi hlavní prvky skandinávského stylu patří také přírodní prvky, jako je dřevo, kámen a sklo. Kuchyně ve většině případů zdobí dřevěná kuchyňská deska ladící s masivním dřevěným jídelním stolem a židlemi. Z dekorací jsou oblíbené skleněné vázy, kameninové květináče s bylinkami a porcelánové nádobí. Dalším důležitým znakem severské kuchyně je pořádek. Na kuchyňské lince má vše své místo a nenajdete na ní nic zbytečného.

3. Dostatek světla je důležitý

V každé severské kuchyni je důležitý dostatek světla po celý rok. Pokud se do té vaší nedostává přiliš přirozeného světla, zaměřte se na další zdroje v podobě nejrůznějších lampiček, lustrů a svítících pásků.

4. Barevnost díky dekoracím

Zdá se vám bílá barva příliš sterilní? Doplňte ji barevnými dekoracemi. Seveřané často na svou kuchyňskou linku, poličky nebo jídelní stůl umisťují různé sošky, sušené květiny, kuchařky, vázy nebo květináče s bylinkami.

5. Využijte prostor na maximum

Cílem skandinávských interiérů je ponechat co možná nejvíce místa volného. Proto by na sebe měly skříňky se spotřebiči navazovat a vytvářet tak kompaktní celek. Ušetříte tím nejen prostor, ale získáte i kuchyň, kde máte všechno na dosah. Navíc v kombinaci se světlými barvami zvětšíte i menší prostor.

Zdroj: ireceptar.cz, bauhaus.cz