Dominantním prvkem malého koupelnového prostoru jsou zařizovací předměty. Proč? Na jiné dekorace totiž není místo. Jejich vzhled je tedy podstatný, vyplatí se proto hledat a najít takové, které na první pohled demonstrují jasný záměr designéra. Tvar jednoduše zaujme.

Vybírejte s rozmyslem

Do malé koupelny jsou vhodné ucelené kolekce zařizovacích předmětů, jejichž tvar je přizpůsoben nevelkému prostoru. A nejde o pouhou komprimaci tvarů, ale do detailu promyšlený design, který odpovídá ergonomii lidského těla a zároveň je vhodný k použití například do standardně velké panelákové koupelny.

A tak můžeme pořídit set vany s umyvadlem, jehož mycí prostor zasahuje nad vanu do místa, kde má uživatel při koupání nohy. Jiná verze je například sloup, na jehož jedné straně je integrované umyvadlo a úložný prostor, z druhé strany je hlavová a ruční sprcha. Na trhu existuje mnoho povedených variant, proto je praktické se při rozhodování o zařízení informovat, co současní výrobci nabízejí, a vybrat model, který nejvíce odpovídá prostoru i vašim požadavkům.

Několik důležitých centimetrů

Pokud nedáte přednost ucelenému setu, ale zvolíte jednotlivé zařizovací kusy, pak se určitě budete řídit rozměry. Ideální jsou umyvadla s šíří 50 - 55 cm a menší prostorovou hloubkou 42 - 45 cm. Do ultra malých místností pak existují typy s hloubkou 38 - 40 cm, u kterých díky promyšlenému řešení tvarů nedochází k omezení pohodlí při mytí. Tvar umyvadla by měl být co nejjednodušší, aby jeho údržba byla co nejsnadnější, každá byť i malá odkládací plocha je k nezaplacení. V mnoha případech může být užitečná také rohová varianta, zabírající minimálně prostoru a využívající obě stěny. Úložný prostor pak rozhodně rozšiřte o skříňku pod umyvadlo.

Potřebné centimetry můžete ušetřit rovněž u toalety. Volte závěsné provedení a v případě potřeby ušetření několika centimetrů zvolte model s komprimovanými tvary.

Náš tip: V některých bytech lze toaletu spojit s koupelnovým prostorem, čímž získáte důležité centimetry navíc.

Vana versus sprchový kout

Rozhodujete-li se mezi sprchovým koutem a vanou, pak vana poskytuje rychlou sprchu i pohodlnou koupel. Některé modely navíc mají ke sprchování přizpůsobené dno. To napodobuje tvar sprchové vaničky, je tedy také opatřeno protiskluzovým povrchem. Do malých koupelen často architekti navrhují typy se zúženou částí pro nohy.

Dáte-li přednost v malé koupelně vybudování sprchového koutu, pak s nejvyšší pravděpodobností budete moci zvolit prostornější variantu. Koupelna bude působit velkorysejším dojmem, ovšem vy přijdete o příjemnou relaxační koupel.

V rámci maximálního uspokojení zákazníka existují rovněž sestavy vany a sprchového koutu s důmyslně pojatým tvarem. Zkosení a rozměry stran na sebe navazují, takže lze obě zařízení uspořádat do požadované konfigurace tak, aby se vešla do místnosti podle potřeby. Tedy za sebe, do pravého úhlu apod.

Obklady a dlažba

Do malého prostoru je velmi důležité zvolit správný typ obkladů a dlažeb. Vybírejte především světlé barvy, a to zejména na obklady, dlažba pak může mít tmavší charakter. Nedoporučují se velkoformátové obklady, které stěny rozčleňují velkým rastrem, a to ještě víc podtrhuje pocit stísněného prostoru. Stejně negativně působí množství prořezů, jimž se u velkého formátu obkladu na malé ploše neubráníme. Nikdy nesáhneme vedle, když zvolíme běžné rozměry, tj. 15 x 15 cm, 20 x 20 cm. Ideálním řešením je mozaika.

Zejména kvůli celkovému vzhledu volíme na podlahu vždy jiné dlaždice než na stěny. Odlišný formát, barva i vzor vytvářejí zajímavější vzhled a opticky se prostor neslívá v jeden, takže nepůsobí menším dojmem.

Nezapomeňte:

  • I malé umyvadlo může mít odkládací plochu a spodní úložný prostor.
  • Malé rozměry vany nevypovídají o jejím skutečném vnitřním prostoru. Při výběru se neostýchejte a vlezte dovnitř, vyzkoušejte si model nanečisto.
  • Klasickou hydromasáž ve vaně můžete nahradit ve sprchovém koutě masážními tryskami.

Materiály

  • Používejte maximální množství skla (např. na police, dělicí příčku), působí totiž vzdušně, takže místnost nezmenšuje a potlačuje rozměr předmětů (např. velikost sprchového koutu).
  • Zvolte stejný materiál a ten v malém prostoru aplikujte jednotně (dřevěné či nerezové doplňky).

-zal- Foto: Ravak, Bigtile