Patříte k majitelům malých, například panelákových, kuchyní? Pak jistě víte, že v takovém prostoru je opravdu velmi důležité důmyslně využít každičký centimetr. Pokud si pohrajete se zařízením, může i pár metrů čtverečních působit vzdušně a prostorně. Ale jak na to?

Vyberte vhodnou barvu

Světlé barvy dokáží opticky zvětšit prostor. Nejvhodnější je bílá, případně velmi světlý odstín žluté či krémové. Využijte je především na velkých plochách, jako jsou zdi a kuchyňská linka. Zvolte ale pouze jednu barvu – i tím vytvoříte iluzi většího prostoru. Až budete vybírat kuchyňskou linku, dejte přednost lesklému povrchu. Oproti matnému totiž mnohem lépe šíří světlo. To vše výborně doplní teplé materiály, například dřevo, bambus nebo korek.

Správné osvětlení

Abyste se v kuchyni cítili dobře, potřebujete dostatek světla. V tomto případě se vyplatí nešetřit a investovat do kvalitních svítidel, která zútulní, ale také opticky zvětší prostory. Využijte spíše bledá a studená světla, protože se hodí do kuchyně zařízené v jakémkoli stylu.

Dřez do malé kuchyně

V případě malé kuchyně je třeba šetřit každým centimetrem. Nejvhodnější volbou jsou proto kulaté dřezy. Můžete zde volit z různých průměrů včetně těch nejmenších. Další výhodou je jejich malé ohraničení, takže zabírají opravdu jen minimum prostoru. Snad úplně nejpraktičtější jsou ale dřezy rohové. Nezůstane tak nevyužitý ani jeden centimetr. Vybírat můžete z rohových dřezů s vaničkou na jedné straně a odkapávačem na druhé, nebo pouze s odkapávačem.

Úložné prostory

Poznávacím prvkem dobře navržené kuchyňské sestavy je maximální množství úložných prostor. Nenechávejte ani centimetr bez využití – například horní skříňky protáhněte až ke stropu a sokl pod spodními skříňkami, kde mohou být zásuvky nebo výsuvný schůdek, využijte pro uložení plechů na pečení nebo pomůcek pro úklid. Jak to ale provést, aby kuchyň nevypadala přeplácaně?

Místo horních skříněk lze přimontovat jen police. Kuchyni provzdušní a vám zároveň poskytnou dostatek úložného prostoru. Velmi praktické jsou také rohové skříňky nebo výsuvná pracovní deska, která poslouží i jako příruční snídaňový stolek.

Nejrůznější kuchyňské náčiní můžete ukládat nejen do zásuvek, skříněk a polic, ale spoustu místa vám ušetří rovněž závěsné rampy. Přímo na zeď tak pověsíte nože, naběračky, vařečky, kořenky atd. Skvělou pomůckou jsou i nástěnné magnety, které slouží jako držák na nože.

Zdroj: ireceptar.cz, sanitino.cz