Plíseň sněžná je nemoc, která se čas od času, a zejména během zimních měsíců, může objevit na vašem trávníku. Vzniká z houby rážovky sněžné. Pokud je váš trávník touto chorobou zasažen, je vhodné jednat, nicnedělání totiž může vést k úhynu travnatého porostu.

Jak poznáte, že váš trávník je napaden?

Plíseň sněžná se bohužel vyskytuje po celém území České republiky. Napadá jak trávníky, tak obiloviny, a to nejčastěji během zimních měsíců. Útok zahajuje zejména pod sněhovou pokrývkou. To, že je trávník napadený, tak často zjistíte až během prvního sněhového tání. Právě dlouhodobě zasněžená místa jsou náchylná k napadení.

Na co všechno myslet při prevenci, se můžete podívat zde:

https://www.youtube.com/watch?v=UDTiGzX3XzI

Choroba dokáže nadělat mnoho neplechy. Její drobnou výhodou však je, že jejího výskytu si téměř jistě všimnete. Na porostu totiž vytváří bílý pavučinový povlak v kruhovém tvaru. Ten se postupně rozšiřuje. V pokročilejším stadiu může povlak získat nahnědlé či narůžovělé odstíny.

V závěrečné fázi infekce napadá samotné kořenové systémy trav. Kořeny v konečném bodě mohou uhnít, tráva tak zhnědne a odumře. Porost začne postupně na některých místech mizet.

Prevence a moření

Houba se rozrůstá přímo z půdy anebo z osiva. Prvním krokem k redukci plísně je tak užívání kvalitního osiva. Ideálním je mořené osivo, tedy takové, které je ošetřeno chemickými látkami (mořidly) za účelem ochrany rostlin v době po zasetí.

Sledujte nás i na Facebooku a Instagramu DaZ!!! V tuto chvíli nám na FB běží soutěž o nejoblíbenější nealkoholický nápoj v Itálii CRODINO

Dalším preventivním krokem je poskytnutí dostatečné péče porostu na podzim, tedy předtím, než jej zakryje sníh. Vznik infekce snížíte shrábnutím spadaného listí a posekáním a provzdušněním trávníku. Zkrátka zanechat před sněhem trávník co nejpřístupnější světlu a vzduchu. Nic nezkazíte dodatečným přihnojením hnojivem bohatým na draslík.

Jak s houbou zatočit?

Pokud na vašem trávníku přece jen bílé chuchvalce naleznete, znamená to jediné. Válka už začala a vy musíte zahájit protiútok. Na trávník můžete použít speciální postřik – tzv. fungicidy. To jsou pesticidy používané k hubení hub, a tedy i plísně sněžné.

Dále je vhodné trávník kompletně pročistit. To znamená odstranit z něj již odumřelé traviny a zbytky jiných organismů. Vzniklá holá místa zaplňte kompostem a vysejte nové osivo.

Zdroje:dumazahrada.cz, abecedazahrady.dama.cz