Jahody jsou oblíbenou pochoutkou, a není divu, že se pěstují na většině našich zahrad. I tyto populární keříky ovšem potřebují zazimovat. Postup zazimování není složitý, zato vám zajistí, že budete mít příští sezonu opět hojnost voňavých plodů. A nyní je nejvyšší čas zazimování provést.

Začněte vypletím

Prvním krokem při zazimování je zbavit jahody plevele. Vyplejte celý záhon, pokud jahody pěstujete na černé textilii, většinou stačí vytrhat plevel z otvorů v textilii a z okolí textilie. Textilii očistěte od kousků hlíny, aby se na ní plevel neuchytil, odstraňte i trávu a napadané listy.

Poté ostříhejte

Jakmile máte vypleto, přicházejí na řadu zahradnické nůžky. Odstraňte staré, suché a nezdravé listy, případně celé takto znehodnocené rostliny. Zdravým jahodníkům odstraňte i květní výhony, protože nyní už plody stejně nedozrají. Nechte pouze ty plody, které ještě mohou dozrát, to znamená aspoň nažloutlé, zelené již nemají šanci.

Pokud jste jednou plodící jahody po sklizni pouze prostříhali, můžete je nyní před zimou celé ostříhat na výšku 5 cm (ne méně, abyste rostlinu nevratně nepoškodili). Pokud jste je celé ostříhali už po sklizni, tak to znovu nedělejte. Rozhodně takto radikálně nestříhejte jahody sázené v srpnu a září.

Následuje hnojivo

Jahodníky na podzim potřebují patřičnou výživu. Do konce října je proto vhodné aplikovat podzimní hnojivo, které svým složením posílí kořenový systém a pupeny, které jahodníky nasadily ještě v průběhu října, a zvýší celkovou odolnost rostlin vůči zimě. Taková hnojiva obsahují méně dusíku, ale o to vyšší mají obsah draslíku, vápníku a fosforu.

Nezapomeňte na zálivku a teplo

Zalévat je potřeba pravidelně až do prvních mrazů, jinak rostliny uschnou. Pokud je teplá a suchá zima, můžete zalít i během ní. Jahodníky mají rády teplo, takže je potřeba jim ho během studené zimy zajistit. Pokud máte jahodníky vysazené na černé textilii, která přitahuje sluneční paprsky, tak máte o starost méně. Pokud máte jahodníky vysazené pouze na záhonu, můžete je obložit slámou, rašlovými pytli, ke krčkům rostlin přihrňte zeminu či kompost. Rostliny v případě velkých mrazů můžete také přikrýt chvojím nebo netkanou bílou textilií, kterou proniká světlo. Tato opatření zabrání mrazu proniknout k rostlinám a půdě v plné síle a zajistí jahodníkům bezpečné přezimování.

Zdroje: jakpěstovat.cz, zahrádkářůvrok.cz