Podívejte se na ananas pořádně – jakou má barvu? Zelenou? Zlatou? Žlutou? Zrádné je, že zelený ananas nemusí být nutně nezralý. Ba naopak, některé jsou zralé právě tehdy, když jsou zelené. Proto vizuálně koukejte i na jiné věci a nenechte se zmást jen barvou. Odradit by vás měla červenohnědá barva. Není někde svraštělý? Nemá praskliny nebo jiné otvory? Nevidíte na něm plíseň nebo známky hniloby? A co jeho listí? Není zvadlé nebo nahnědlé? Zralý ananas má barvu listů zlatavě žlutou nebo zelenou. Rozhodně ale listy musí působit zdravě.

Zkontrolujte i jeho vůni

Ta prozradí hodně – rozhodně nekupujte ten ananas, který je cítit kvašením. Ten bude pravděpodobně shnilý. Zralý ananas poznáte podle jemně sladké vůně. Pokud necítíte nic, pak ananas pravděpodobně zralý ještě není.

Podívejme se na jeho listy

Zmáčkněte ananas. Pokud je zralý tak akorát, bude stále pevný, ale nikoli jak kámen. Trochu přece jen měkne. A listí? Zkuste kousek vytrhnout, mělo by to jít tak akorát obtížně – ani příliš ztuha, ani lehce tak, že se listů sotva dotknete a už padají.

Zdroj: recepty.cz, wikihow.cz