Bršlice má tmavě zelené listy a z jednoho stonku vyrůstají tři sady lupení nafialovělé barvy. Dá se poznat i po chuti – když do ní kousnete, velmi vám připomene kořenovou zeleninu. Snadno se dá zaměnit s děhelem lesním, krabilicí zápašnou nebo pryskyřníkem plazivým. Děhel má ale kůlovitý kořen, krabilice je zase celá chlupatá a pryskyřník má oblé konce listů.

Bršlice se šíří neuvěřitelně rychle. Když ji likvidujete, stačí, aby v hlíně zůstal kousek oddenku, a za pár dní ji máte zpět. Proto je boj s ní obtížný.

Jak ji úspěšně zlikvidovat?

Máte dvě možnosti – chemickou likvidaci nebo mechanickou. Pokud se rozhodnete pro chemický postřik, vyzkoušejte například Roundup Hobby. Pozor! Je ale velmi jedovatý. Můžete zvolit i méně invazivní, ale méně účinnou variantu postřiku – Dicotex, Bofix a tak dále. U postřiků počítejte s tím, že zaberou až tak 14 dní po postříkání.

Mechanický způsob je náročnější, ale neriskujete otravu. Čeká vás ruční pletí, vytrhávání kořenů a vyrývání oddenků. Z hlíny vyberte i ty úplně nejmenší části rostlin. Ale nemyslete si. Boj bude dlouhodobý a nikdy nevyhrajete úplně.

zdroj: www.ireceptar.cz, www.abecedazahrady.cz