Svilušky jsou velmi drobní roztoči, menší než jeden mm. Po celém světě se pohybuje přes více než tisíc druhů svilušek. V našich zeměpisných šířkách se nejčastěji můžeme setkat se sviluškou ovocnou, chmelovou, stromovou, jabloňovou, angreštovou či rybízovou.

Jak již napovídají názvy druhů, svilušky u nás berou útokem nejen venkovní rostliny, ale také pokojové květiny a celou řadu ovoce, od jahod, přes okurky, až po rajčata nebo papriky.

Útočí svilušky? Poradí vám lupa a papír

Svilušky se pohybují na spodní straně listů rostlin. Při běžném provozu si jich tak spíš nevšimnete. Vzhledem k jejich velikosti je můžete přehlédnout i při bližším zkoumání listů.

Je vhodné tak kouknout na spodní listy za pomoci lupy. Druhou variantou je vložit obyčejný bílý papír pod list, se kterým trochu zatřesete. Pokud se na papíru objeví drobné černé pohybující se tečky, bude se s velkou pravděpodobností jednat právě o svilušky.

Skvrny a pavučinky

Může se stát, že si kolonií svilušek nevšimnete. Jejich přítomnost se však brzy projeví na vaší rostlině. Zbystřete, pokud se začnou listy zbarvovat dožluta či červena. Dalším znakem je, že list hnědne a usychá. V krajním případě může odumřít.

Svilušky si před predátory vytváří drobné pavučinky. I to je další znak toho, že vás škůdci navštívili.

Funguje chlad, vlhko a přípravky

Svilušky nemají rády vlhké a chladné prostředí. Při pravidelném zaléváni rostlin tak snižujete riziko výskytu svilušek.

K likvidaci můžeme použít postřik na bázi přírodních látek, jako je Biool, Spruzit nebo Bioan. Pokud chcete přitvrdit, lze použít chemický. Lze tak využít Omite nebo Vertimec. Nevýhodou však je, že svilušky si vybudovaly poměrně silnou imunitu vůči chemii.

Nasaďte na ně roztoče nebo jiné rostliny

Svilušky mají své nepřátele. V postřiku lze zakoupit dravého roztoče Phytoseiulus persimilis, který dokáže odstranit denně až 60 vajíček svilušek.

Další možností je vedle napadené zeleně vysadit rostliny s aromatickými terpeny. Lze tak sáhnout po koriandru, mátě, bazalce či heřmánku.

Zdroj: ireceptar.cz, primanapady.cz, pasti.cz