Rajčata patří k nejvíce kupované i pěstované zelenině vůbec (biologicky je sice rajče řazené mezi ovoce, nicméně vzhledem k jeho využití a způsobu pěstování si jej lidé stejně stále zařazují mezi zeleninu). Mnoho z nás však, pokud to situace dovolí, dá přednost rajčatům vypěstovaným buď vlastnoručně, nebo nakupovaným z farem a bioobchodů. Jejich vůně je totiž jedinečná a také chuť je sladší a opravdovější než u rajčat kupovaných v supermarketech. Navíc výhodou je šetrnější vypěstování a použití buď menšího, nebo vůbec žádného množství postřiků a dalších chemických látek.
Autor: Shutterstock.com
Navíc pěstování rajčat není až tak obtížné, takže řada lidí si alespoň nějaký keřík pěstuje i na balkonech a terasách. Pokud se nám podaří vypěstovat velkou úrodu, často ji ani nestihneme zkonzumovat, protože rajčata bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost. Pak se rozhodně vyplatí rajčata zpracovat na jiné výrobky a uložit na později. Máme pro vás několik nápadů, jak s bohatou úrodou naložit.
Autor: Shutterstock.com
Lahodný domácí kečup
Tento kečup budou milovat nejen vaše děti, ale i vy si oblíbíte jeho jemnou chuť a konzistenci. Navíc jej lze používat i jako pyré coby základ některých omáček.
Autor: Shutterstock.com
Budeme potřebovat:
2 kg rajčat, 150 g cukru, 1 polévkovou lžíci soli, ¼ kg cibule a ¼ kg jablek, 150 ml vody, koření (2 bobkové listy, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření a 10 kuliček černého pepře, 1 lžička sladké papriky a ½ lžičky mleté skořice nebo 1 celou skořici, kterou po vyvaření odstraníte), 150 ml octa (pro jemnější chuť můžete použít i jablečný ocet)
Jak postupovat?
Rajčata i jablka omyjeme a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme do kastrolu, pak přidáme rajčata (měla by být hodně zralá), která přepůlíme nebo rozčtvrtíme v případě velkých kusů, a jablka nakrájená na silnější plátky.
Ke směsi přidáme veškeré koření – papriku a skořici přímo, ostatní koření můžeme vložit do textilního sáčku nebo do zavíracího sítka na čaj a po vyvaření jednoduše z hrnce vyndat, aniž bychom museli lovit každý kousek. Dále přidáme ocet, cukr a vodu. Směs vaříme asi 1 hodinu, dokud zcela nezměkne a nezhoustne. Občas zamícháme, aby se nepřipalovala na dno.
Koření odstraníme z hrnce a ponorným mixérem směs rozmixujeme najemno. Následně ji propasírujeme přes husté síto a nalijeme ji do připravených omytých sklenic. Ty necháme ještě 20 minut sterilovat, aby se dobře uchytila víčka a kečup nezplesnivěl.
Sušená nakládaná rajčata
Tuto specialitu si připravíte velmi jednoduše. Je skvělá do těstovin, salátů i jako příloha k masu.
Autor: Shutterstock.com
Budeme potřebovat:
1,5 kg zralých, ale tvrdých rajčat, olivový olej na zalití, 3-4 stroužky česneku (podle velikosti a síly aroma), sušené bylinky (oregano, tymián, rozmarýn, bazalka), kousek chilli papričky (podle vaší chuti, nemusí být) a trošku soli
Jak postupovat?
Rajčata omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme je na měsíčky. Můžeme je osolit, ale není to nezbytné. Pak je rozložíme na pláty sušičky nebo na plechy na pečicí papír a usušíme v sušičce na ovoce a zeleninu nebo v troubě. V sušičce nastavíme střední stupeň a sušení trvá asi 9-12 hodin. V troubě nastavíme teplotu přibližně 60-100 °C a sušíme asi 6-8 hodin. Usušená rajčata poznáme tak, že si drží pružnost a barvu.
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, chilli papričku (pokud se ji rozhodneme použít) můžeme zbavit semínek (nemusíme, semínka přidávají ostrost a někdo má raději pálivější chuť) a nakrájíme na kolečka. Můžeme však použít i celou papričku, kterou vložíme do sklenice s rajčaty.
Velkou sklenici dobře omyjeme a osušíme. Plníme po vrstvách – rajčata, česnek, bylinky (případně s papričkou) a vrstvy opakujeme, dokud není sklenice plná. Pak vše zalijeme olivovým olejem tak, aby celá směs do něj byla ponořena. Sklenici uzavřeme a necháme několik dní uležet, aby se chutě oleje, česneku a bylinek prolnuly s rajčaty.
Rychlá italská omáčka
Tuto omáčku si připravíte velmi snadno a rychle a můžete ji využívat nejen jako směs na špagety, ale i jako základní omáčku na pizzu.
Autor: Shutterstock.com
Budeme potřebovat:
2 kg rajčat, zralých a měkčích, 1 hlavičku česneku, koření – ideálně čerstvé, ale může být i sušené (směs bazalky, majoránky, oregana a tymiánu), olivový olej, 1 lžičku soli, 2-3 vrchovaté lžičky cukru
Jak postupovat?
Rajčata a bylinky omyjeme (pokud máme čerstvé) a osušíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Bylinky nasekáme najemno a rajčata nakrájíme na menší kousky. Přebytečnou vodu z nich slijeme.
V kastrolu na olivovém oleji necháme zpěnit česnek, přidáme k němu rajčata, sůl a cukr a povaříme do změknutí. Pokud máme čerstvé bylinky, přidáme je až na konec vaření, aby neztratily svou vůni a barvu, sušené bylinky můžeme přisypat do směsi hned na začátku vaření.
Změklou směs můžeme ještě rozmixovat ponorným mixérem, abychom docílili jemnější konzistence, ale není to nutné. Hotovou omáčku nalijeme do omytých a suchých sklenic a necháme asi 15-20 minut sterilovat.